Bilgi
Kategoriler

Kefir

Kefir
Paylaş
 

Kefirin sindirim sisteminin düzgün çalışmasına takviyeci olan ehemmiyetli probiyotiklerdendir. Sizler için kefir imali ve bedene sağladığı bereketleri.

Kefir, Kafkasya da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt mahsulüdür. Son senelerde bu süt mahsulü Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde de yapılmaya başlanmıştır.

Kefir imali için laktik asit ve streptokok grubundan bakterilerle, mayaların bulunduğu kefir taneleri lüzumludur. Bugün kefir taneleri Ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin Süt Teknolojisi Kısımlarında hazırlanmaktadır. Kefir taneleri ilik suda 30-32 derece 3 saat nemlendirilir. Bu müddet içinde taneler su sürükleyerek şişer. Yüzeyde şişerek karnabahar görünümü almış kefir taneleri alınır ve su ile yıkandıktan sonra steril edilmiş ve soğutulmuş yağsız süte, 1 kısım kefir tanesi, 3 kısım süt olmak üzere aşılanır. Karışım, serince bir yerde 10-20 derece 24 saat mayalanmaya vazgeçilir. Mayalanma sonunda yüzeydeki taneler artık çalışır gidişata gelmiştir. Evvelden kaynatılmış ve soğutulmuş 12-15 0C sütün kilosuna bu tanelerden 20-30 gr. ilave edilerek üzeri pak bir bezle kapatılır. Serin bir yerde 12-15 derece 8-14 saat yakalanır. Bu zamanda sık sık karıştırılır ve zamanın sonunda süzülerek kefir taneleri ufalar ve tane olmayan kısım şişelere konarak 1-2 gün bekletildikten sonra kullanılır: Kefirin tatlı olması istenirse, bekletme süresi kısa olur. Taneler 8-10 gün ıslak olarak saklanabilir. Uzun müddet gizlemek için tülbentte sarılıp kurutulur. Kefir yapılacağında bu taneler yukarıyadaki biçimde kullanılır.

İyi bir kefir, akıcı kıvamda, homojen ve parlak görünüşlüdür. Mayalanma sırasında karbondioksit oluştuğundan köpüklüdür. Kefir serin yerde buzdolabı yakalanmalıdır, oda sıcaklığında bozulur.
Kefirin besleyici kıymeti, yoğurt gibidir. Mayalanma sırasında içerisinde artan verimli bakteri ve mayalar, bedene giren hasarlı mikropların tesirini eksiltebilmektedir. Özellikle, barsak enfeksiyonlarında ishal, dizanteri kolera vb. faydalıdır. Ayrıca sedef, egzama, apse gibi ten hastalıklarında, yüksek tansiyonda kefirin verimli olduğu bildirilmiştir.

Sütün kefir gidişatına gelmesi için mayalanma sırasında sütün proteini, kazeinde ve süt şekeri laktozda ufalanma olur. Bu sebeple süte göre kefirin sindirimi basittir. Laktozu hazmedemedikleri için süt içtiklerinde karın sızısı, ishal gibi bulgu görülenler için uygun olur. Kefirin bu verimli tesirleri bir miktarda yoğurt için de söz mevzusudur. Kefir tanelerinin temini ve imalinin yoğurda göre daha efor olması sebebiyle yoğurt gibi yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Kaynak: Genel Beslenme Ayşe Baysal

 

Bu yazı 763 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan