Paylaş |
|
Tweet |
Kanser tehlikesini eksiltmek ve önlemek için uygulayabileceğiniz teklifleri derledik.
Hiçbir garanti olmamasına karşın kanser tehlikeyi taşıyan etkenlerden sakınmak iyi bir tedbirdir. Altta belirtilen kaideleri uygulamaya çalışın.
Tek sözcükle hayır. Akciğer kanserinden vefatlarda her 5 vefattan en az 4’şanın sebebi ve tüm kanserle ilişkili hadiselerde takribî yüzde 30 ölçüsünde vefatın sebebi sigara içmektir. Dumansız tütünün kullanımı insanlarda ağız, gırtlak, boğaz veya yemek borusu kanseri tehlikesini artırır.
Her sene takribî yarım milyon melanom olmayan cilt kanseri vakasının hemen hemen hepsinde temel düşmanın güneş olduğu yeni araştırmalarla belirtilmektedir. Özellikle cildiniz sarih renk ise güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının. Güneş yanıklarından sakınmak için bir gözetici kullanın.
Kendi içki tüketiminizden kendiniz mesul olun. Çok içenlerde ağız, gırtlak, boğaz, yemek borusu veya karaciğer kanseri tehlikeyi fazladır.
Olgun yaştaki bayanlarda menopoz bulgularının rehabilitasyonu için östrojen kullanımı endometrial rahim mukozası ile alakalı kanserlerde belirli tehlikeler yaratır. Hekiminizle rehabilitasyonu tartıştığınız zaman östrojen rehabilitasyonunun faydalarını ve tehlikelerini dikkatlice tartın.
İyonize ışınımı x-ışınlarına fazla bir biçimde maruz kalma kanser tehlikesini artırır. Konutlardaki radon da potansiyel bir tehlike olabilir. Tıbbi x-ışınlarının çoğu, görüntü niteliğini bozma pahasına, muhtemel olan en düşük dozda verilecek biçimde ayarlanır ve fazla ışınıma maruz kalmamanız sağlanır.
Nikel, krom, asbest, vinil klorid ve değişik bazı sanayi maddelerine maruz kalma belirli kanserlerin tehlikesini artırır.
Yediklerinizin kansere tutulma tehlikesine tesiri olabilir. Çok yağlı veya tuzlama biçiminde hazırlanmış, “isli” denilen cinste veya nitritle operasyondan geçirilmiş yiyecekler ve yemekler potansiyel olarak riskli olabilir. Değişik yandan A ve C vitaminlerinin zengin olduğu gıdalar ve lifli gıdalar belirli kanserler için tehlikeyi eksiltmede takviyeci olabilir.