Bilgi
Kategoriler

10 Maddede Yazı Sağlıklı Geçirme

10 Maddede Yazı Sağlıklı Geçirme
Paylaş
 

“İnsülin kullanan bir hastanın oruç yakalaması netlikle uygun değildir” diye konuşan uzmanlar, “Zira insülin kesinlikle kumpaslı beslenme eşliğinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin yapıp ona uygun beslenme uygulanmaz ise derin ve komaya dek giden hipoglisemiler, kalıcı merkezi asap sistemi zararları, kalp problemleri ortaya çıkabilir” ihtarında bulundu.

Oruç yakalayan hastalarda en büyük risk; hipoglisemi

 

Tüm muhtemel tehlikelere karşın oruç yakalamak isteyen bir hasta varsa öncelikle kullandığı ilaçların gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, şöyle devam ediyor: “Tip 2 diyabetik hastaların kullandığı ilaçların içinde insülin salgısını artırarak tesir gösteren ilaçlar kumpaslı yemek yenmez ise hipoglisemi başka bir deyişle şeker düşüklüğüne yol açabilir, bu grup ilaçlar oruç meblağken kesilmeli ya da iftar evveline kaydırılmalı. Hipoglisemi oruç sırasındaki en riskli problemlerden birisidir, baygınlıktan komaya kadar giden ağır tablolarla karşımıza çıkabilir.”

 

Protein ağırlıklı beslenin, pide yerine esmer ekmek harcayın!

 

Dünyadiyabet Etiler’den Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Sezgin Meriçliler, hastaların dikkat etmeleri gereken 10 kaideyi şu biçimde sıraladı:

 

1.    Bu hastalarda iftar – sahur arasındaki süreç az ve sık yenilerek geçirilmeli. İftarda hafif bir kahvaltı ve çorba, 30 dakika sonra 1 tabak ana yemek, 1.5 saat sonra meyve, sahurda ağır ve yağlı olmayan besinlerden oluşan bir menü tertip edilmelidir.

 

2.    Bol su içilmesi koşuldur, en az iki litre su iftar-sahur arasında kesinlikle içilmelidir.

 

3.    Sucuk, salam, pastırma gibi tuzlu ve gün içinde susatan besinlerden sakınılmalıdır.

 

4.    Ulus arasında ‘sıcaklığı keser’ diye bilinen çay idrar söktürme özelliği olan bir meşrubattır, akışkan kaybını artırır. O sebeple az olarak harcanmalıdır. Keza kahve de idrar söktürücü özelliği olduğu için bir fincandan fazla harcanmamalıdır.

 

5.    Protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Protein hem tokluk duygusu verir, hem de kana yavaş karışan glukoz sağlayarak hipoglisemi olasılığını en aza indirir. Peynir, yoğurt gibi süt mahsulleri ve süt, az yağlı ve ızgarada yapılmış kırmızı veya beyaz et, yumurta iftar ve sahur arasında birer porsiyon harcanmalıdır.

 

6.    Sahurda tok yakalayan gıdalar seçim edilmelidir. Yemek yerine süt, yoğurt, peynir, yumurta kapsayan bir kahvaltı seçim edilmelidir.

 

7.    Gün içinde koku yaratabilecek soğan-sarımsak gibi besinlerden sahur öğününde uzak durulmalıdır. Ayrıca bu cins gıdalar gün içinde çok susuzluk hissi doğururlar.

 

8.    Sahurda tatlı yenilmemeli, meyve en fazla 1 porsiyon harcanmalıdır.

 

9.    Pilav, makarna, börek gibi gıdaların tok yakaladığına dair yanlış bir inanış vardır. Oysa bu gıdalar evvel mideyi doldurarak tokluk duygusu verir ancak sonra süratli sindirilerek süratle acıkmaya yol açar. Ayrıca süratli insülin salgısı uyararak uzamış açlık sürecinde kan şekerinin düşmesine başka bir deyişle hipoglisemiye yol açar. Bu sebeple sahurda bu grup besinlerden sakınılmalıdır.

 

10. Pide muhtemelse yenilmemeli, çok istenirse az olarak iftarda yenilmelidir. Beyaz undan yapıldığı için hem kan şekerini süratli yükseltir, hem insülin salgısını çok uyarır. Sahurda esmek ekmek harcanmalıdır.

Bu yazı 344 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan