Bilgi
Kategoriler

Kışın Hastalanmaya Besinlerle Son

Kışın Hastalanmaya Besinlerle Son
Paylaş
 

Bilimsel ismi Sambucus Nigra olan Kara mürver, ülkemizde çok değişik bölgelerde yetişebilen bir nebattır. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde ki tesirleri sayesinde çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Bilimsel ismi Sambucus Nigra olan Kara mürver, ülkemizde çok değişik bölgelerde yetişebilen bir nebattır. Özellikle bağışıklık sistemi üzerinde ki tesirleri sayesinde çok yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Mevsimsu baskın geçişler başta olmak üzere bağışıklık sistemi üzerinde ki tesirleri sayesinde oldukça yararlı olan kara mürverin günümüzde oldukça külfetli bir sürecin yaşanmasına neden olan koronavirüs tehdidine karşı da dolaylı olarak tesirli olduğu bazı kaynaklarda belirtilmektedir.

Mevsim farklılıkları sırasında insan bedeninin değişen hava şartlarına adapte olabilme gayreti içinde zayıflayan bağışıklık sistemi, güç gidişatlarda kalabilmektedir. Bu gibi gidişatlar başta olmak üzere özellikle salgınlara karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması ve bununla beraber güçlü kalabilmesi için desteklenmesi gerekmektedir. Zayıflayan bağışıklık sistemleri dışarıdan bedene giren virüslere karşı daha az sabredebileceğinden dolayı hasta olmak, kaçınılmaz olacaktır. 

Solunum yolu rahatsızlıkları, grip, nezle, alerjik hastalıklar ve koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması, sizin de bağışıklık sistemine daha fazla özen göstermeniz gerektiği anlamına gelecektir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek içinse iyi yatmak ve stresten uzak durmak gibi etkenlerin yanı gizeme aynı zamanda yiyecek dayanaklarıyla da desteklenmesi gerekmektedir. Bunun içinde en fazla seçim edilen nebatlardan birisi olan kara mürver önerilmektedir.

Kara Mürver Nasıl Kullanılır?

Kara mürver, yapı itibariyle nebat olduğundan dolayı oldukça değişik formlarda kullanılabilmektedir. Bunun için yörelere göre kullanım değişiklikleri olmakla beraber şahısların seçim ettiği yöntemlerin de varlığından söz edebiliriz. Genel olarak kullanım biçimlerini şöyle sıralayabiliriz;

Reçel: Özellikle ülkemizde çok sık seçim edilen bu yöntem sayesinde bir hayli meyvenin reçeli yapılmaktadır. Kara mürverin de reçelinin yapılarak harcanması olasıdır.Şurup: Meyvelerden elde edilen şuruplar, çok değişik emellerle kullanabilmektedir. Özellikle meyve şurubu yapılarak meyve suyu olarak harcanması olasıdır.Çay: Her meyvenin olduğu gibi kara mürverin de çayının yapılarak nebatsal çay olarak harcanması olasıdır.Meyve özü: Meyvenin muhtelif operasyonlar neticesinde özünün çıkartılması ve bu özlere bal ve limon ilave edilerek harcanması sağlanmaktadır.Şerbet: Meyve özleri kullanılarak yapılan bir içecektir.Kaynatma: Kara mürver gibi yararlı meyve ve nebatların tek başına ya da değişik meyvelerle birleştirilerek kaynatılması ve biçiminde de kullanılabilmektedir.Krem: Kara mürver gibi bazı nebatların kaynatma operasyonlarından sonra daha kıvamlı hale getirilmesi ve bu sayede krem biçiminde bedene sürülerek kullanılabilir olması sağlanabilmektedir.

Bununla beraber kara mürverin, yiyecek dayanağı olarak alınabilmesi de olasıdır. Kara mürverin bağışıklık sistemi açısından oldukça tesirli olduğu öğrenilmekle beraber günümüzdeki yaşanan salgın ile çaba kapsamında en fazla seçim edilen mahsullerden birisi olduğu bilinmektedir.

C Vitamini Deposu

Genel anlamda ele alındığında 100 gram mürver nebatı içerisinde takribî olarak 73 kalori bulunduğu öğrenilmekle beraber yeniden 100 gram olan mürver nebatında takribî 35 gram C vitamini bulunmaktadır. C vitamini açısından oldukça zengin olan kara mürverin bağışıklık sistemi üzerindeki tesirlerinin yanı gizeme çiçekleri, yaprakları ve köklerinden elde edilen özler sayesinde ağrı kesici özelliğinin de ortaya çıkmaktadır. Bu sayede romatizma, bel ağrısı ve ciddi cilt yaralanmaları üzerinde de oldukça etkilidir.

Bu nebatın sağlamış olduğu bu verimlerle beraber aynı zamanda muhtelif virüsler üzerinde oldukça tesirli olduğu ortaya çıkmış gidişattadır. Bundan dolayı günümüzdeki salgın yarıyılında oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Yalnızca yiyecek dayanağı olarak değil aynı zamanda muhtelif biçimlerde harcanabilmesi olası olduğundan dolayı insanlar tarafından sık sık kullanılması olasıdır. Bu gidişat yalnızca hastalık yarıyılında değil aynı zamanda bir yiyecek olarak harcanması, biçiminde hakikatleştirerek daha sıhhatli bir yapıya ve özellikle daha sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olabilmeniz için oldukça zorunlu olacak bir kullanım sunacaktır.

Bu yazı 345 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan