Paylaş |
|
Tweet |
Son zamanlarda ismini sıklıkla dinlediğimiz meme kanseri bayanların en büyük fobili düşü haline geldi. Erken teşhisin rehabilitasyona büyük basitlik sağladığı hastalıkla alakalı ehemmiyetli belirtilere tesadüfüldü. Meme kanseri bedende daha iyi gelişmek için kemik yapısını değiştirdiği ve böylece ur rakamını çoğaldığı ortaya çıktı.
Son zamanlarda çalışmaların yoğunlaştığı Sheffield Üniversitesi’nden bilim insanları, urların daha rahat gelişebilmek için kemik yapısını topraktan beslenirmişçesine kullandığını belirtiyor. Nature mecmuasında yayımlanan araştırmada, kemikleri kanserli urunun makûs tesirlerinden gözetmenin muhtemel olduğu, böylece kanserin dağılmasının önlenebileceği ileri sürülüyor.
Yapılan çalışmalarda bedenin öteki yerlerine de dağılan meme kanserlerinin yüzde 85’i eninde sonunda kemiğe erişiyor. Kemik kanserinin rehabilitasyonu, meme kanserine kıyasla çok daha efor ve daha ölümcül olabiliyor. Bu surattan hastalığın erken teşhisi son derece ehemmiyetli.
Bilim insanları ikincil kansere tutulan hastalarda daha yüksek seviyede LOX enzimi bulunduğuna tespit etti. LOX enzimi kanserli urlarca üretiliyor ve kana karışıyor. Fareler üzerinde yapılan bir dizi deneyde, LOX enziminin bu süreci aksattığı ve kemikte doku bozukluğu ile deliklere yol açtığı kollandı. LOX yapımını yasaklamak için kullanılan ilaçların ise kanserin dağılmasını önlediği görüldü.
Sheffield Üniversitesi’nde kemik ve kanser biyolojisi dalında misyonlu Dr. Alison Gartland, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Meme kanserinin metastas yapmasını ihtiyata mevzusunda, bu belirtilerin büyük ehemmiyet taşıdığını düşünüyoruz. İlk kanser hücreleri, alenen, kendi gelişmelerini sağlamak için, toprağı gübreler gibi, kemiği kullanıyor. Urun daha iyi gelişebilmesi için LOX enzimi, kemik yapısını değiştiriyor” dedi. Yapılan çalışmaların bu vaziyeti yasaklamak ismine geliştirildiğini belirten yetkililer, ileriki zamanlarda rehabilitasyonda galibiyet oranının daha da yüksek olacağına değindi.