Paylaş |
|
Tweet |
Mide içeriğinin asidinin patolojik biçimde mideden özefagusa yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözefageal reflüdür.
Mide içeriğinin asidinin patolojik biçimde mideden özefagusa yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözefageal reflüdür. Hastalar göğüs kafesinin artta yanma heartburn şikayeti ile müracaat etebilirler. Bazen yemek borusunun arttaki yanmanın yanı gizeme ağza yiyeceklerin ve acı suyun gelmesidir. Özefageal reflü sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Gastroözefageal reflü hastalığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıktır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada cemiyetin %20’sinde gastroözefageal reflü hastalığı bulunmuştur.
Gastroözefageal reflü hastalığının semptomlarının belirtilerinin orijininde yemek borusunun uzun bir müddet, fazla ölçüde mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır.
Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda zarara yol açar ve bu da yanma hissine neden olur. Bayağı olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri dediğimiz adaleden oluşmuş kapak eşi bir yapı vardır. Bu yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar. Reflü hastalığında ise bu sfinkter sık aralıklar ile rahatlar ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar.
Eğer reflü rehabilitasyon edilmezse ciddi karmaşıklıklarla izleyebilir. Misalin yemek borusunda darlık, kanama ve mukozada prekanserözkanser evveli bir ekip farklılıklara barrett özefagusu neden olabilir. Sizi ve hekiminizi uyarması gereken semptomlar şunlardır;
Yutma eforluğu disfajiKanamaBoğulma hissi, öksürük, ses kısıklığıKilo kaybı
Birçok hastadan asidin yukarıya gelmesi, yaşam stili farklılıkları ve ilaçlarla hakimiyet edilebilir.
Sigara vazgeçilmelidir. Tütün asidi dengeleyen gözetici mekanizmalara hasar verir. Asit yapımını uyararak ve yemek borusu ile mide arasındaki adalelerin rahatlamasına da yol açarak asit reflüsüne yol açar.Gazlı ve asitli meşrubatlardan uzak durulmalıdır.Alkol, çikolata, kafein, kahve, çay, yağlı, baharatlı besinler ve domates gibi asidi çoğaldıran gıdalardan sakınılmalıdır. Kilo verilmesi önerilir. Uyumadan en az 3 saat evvel yemek sona erdirilmelidir. Yatağın baş ucunun kaldırılması gece süresince asit reflüsünü önleyecektir. Sıkı kemer ve elbiselerden sakınılmalıdır.
Gastroözefageal reflü hastalığının organik bir nedeni vardır. Genelde yalnızca yaşam stili farklılığı ile önlenemez gastroözefageal reflü hastalığında medikal rehabilitasyon çok ehemmiyetli bir yer meblağ. Medikal rehabilitasyonda yer alan anti asit grubu ilaçlar yemek borusunu gözeterek ve mide asiditesini bastırarak rehabilitasyona dayanakçı olurlar. Hekiminizin teklifi ile alınır. Mide asidini bastıran H2 blokerleri ve proton pompa inhibitörleri denilen ilaçlar da hekiminizin öngöreceği dozlarda kullanılmalıdır.
Medikal rehabilitasyon ile hastaların çoğunda gastroözefageal reflü hastalığının belirtileri önlenebilir. Bu ilaçların yanı gizeme asidin yemek borusundan mideye alt doğru geçişini basitleştiren Prokinetik ilaçlar da rehabilitasyonda yer alırlar.