Paylaş |
|
Tweet |
Piyasada satılan hiçbir keçiboynuzu soğuk pres değildir. Yalnızca kısık ateşte uzun zaman harekât görmüştür. Böylece ürün daha değerli, daha sıhhatli formda korunmuş olur.
Sıkım, pres, soğuk pres ve soğuk sıkım kavramını son senelerde harnup ile aynıymış olarak çok sık dinler olduk. Peki harnup’un soğuk presi olur mu?
Presleme usulü yiyecekte genellikle sabit yağ elde etmek için kullanılır. Elbette yalnızca gıda emelli imalde değil aromaterapi de kullanılan pek çok kabuk ve çekirdek yağları presleme usulü ile elde edilir. Presleme ise sıcak ve soğuk olarak iki değişik usulle yapılır.
Isı uygulanarak elde edilen ürünler pek değerli görülmez. Sıcak presle elde edilmiş ürünşöhret mineral, yiyecek, biyoaktif madde niteliği eksilir veya yok olur. Hatta bazı maddeler ısı neticesinde hasarlı hale dönüşür. Fakat soğuk pres usulü ile elde edilen ürünlerin bu değerlerinde hasarlı bir başkalaşım söz mevzusu olmaz. Biyoaktif maddeler yapılarına gözetirler ve değer kaybetmezler.
Presleme usulünü işin tekniğinin dışında zeytinyağından tanıyoruz reelinde. Halis zeytinyağı denince akla ne kazanç? Elbette çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen saf yağ! Yeniden çok iyi tanıdığımız çörek otu yağı için de bu “soğuk pres” usulünü seçim ediyoruz. Ancak harnup keçiboynuzu için soğuk pres usulü söz mevzusu olamaz.
Bizi uzun müddettir bir ad kandırmacasıyla karşı karşıya vazgeçiyorlar. “Soğuk pressıkım keçiboynuzu”. Oysa keçiboynuzu pekmezi veya özü eş usullerle elde edilir bunalarak elde edilen bir ürün değildir. Kaldı ki keçiboynuzunu presleseniz bile öyle koyu kıvamlı ve koyu renkli bir ürünü elde edemezsiniz. Peki bu ürün nasıl mı elde ediliyor?
Keçiboynuzu pekmezinin yapılışını hemen hemen hepimiz öğreniyoruz. Olağan pekmez imali ile aynı. Ancak soğuk presten maksat başka, adlandırmada yanılgı var. Köy usulü pekmez üretiminde genellikle yüksek hardaki ateş üzerine kazanlar konulur. Kısa vakitte yapmak ismine ateş fazladır. Ancak bu harlı ateş özün yok olmasına ve kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Bizim istediğimiz, sıhhate pek çok bereketi olan ürün ise kısık ateşte uzun zaman yakalanarak elde edilen üründür. Uzun zaman pişirilerek kıvamın daha koyu olması sağlanır. Kısık ateş de yiyecek, mineral ve etmen maddelerin hasara uğramamasını sağlar. Kanserojen madde yaradılışı da olmaz.
İşin özeti şu: Piyasada satılan hiçbir keçiboynuzu soğuk pres değildir. Yalnızca kısık ateşte uzun zaman harekât görmüştür. Böylece ürün daha değerli, daha sıhhatli formda korunmuş olur.