Paylaş |
|
Tweet |
Zahmetsiz, Ekonomik Ve Emin Yöntem: Kalın İğne Biyopsisi
Dünyada altın standart olarak tüm meme hastalıklarının tanısı kalın iğne biyopsisi ile konuyor. Kalın iğne biyopsisi sebebiyle urun dağılması ve ulus arasında söylendiği gibi komşu dokulara dağılması söz mevzusu değil.
Genel Cerrah Op. Dr. Hamdi Koçer, memede kuşkulu bulgular tespit etildiğinde kesin tanı koymak için kalın iğne biyopsisi yapmak gerekliliğini dikkat topluyor. Kuşkulu bulguların el tetkiki ile belirlenemediği gidişatlarda, kalın iğne biyopsisinin görüntüleme yöntemleri rehberliğinde yapılması uygun görülüyor. Vasati harekât süresi 20-40 dakika arasında sürüyor.
Op.Dr.Hamdi Koçer, Kesin tanıyı koymak için cerrahi biyopsi yapılması; hasta için afaki operasyon, yüksek maliyet ve tehlike anlamına geliyor. Ayrıca hastanın primer uru tanı emelli çıkartıldığında, ilerde kanser operasyonunu tasarılarken, hastayı afaki koltukaltı operasyonundan kurtaran sentinel lenf biyopsisi talihi kayboluyor. Buna karşılık kalın iğne biyopsisi; hasta için kolay, zahmetsiz, ekonomik ve emin bir yöntem. Özel iğneler urun meme içine dağılmasına mani olacak biçimde planlanmıştır. diyor.
Biyopsi evvelinde meme, yerel olarak uyuşturuluyor ve kuşkulu alandan farklı iğneler takviyesiyle yeterli olacak ölçüde, kibrit çöpü büyüklüğünde doku misali alınıyor. Bu büyüklükte kitleler ile kesin tanı güvenle konuyor. Biyopsi neticesinde meme kanseri tespit etilirse hastanın operasyon olması gerekiyor. Şayet kalın iğne biyopsisi neticesinde hastalığın iyi mizaçlı olduğu anlaşılırsa, hasta birçok afaki harekâttan da kurtulmuş oluyor. Misalin; hasta afaki yere anestezi almıyor, operasyona gerek kalmıyor, ayrıca sağlık kurumunda da uyumuyor.
Altın standart: BIRADS Sınıflaması ile dünya aynı dili konuşuyor
Geçmiş senelerde hangi hastaya biyopsi yapılacağı, hangi hastanın takip edileceği cerrahın mesleksel tecrübeyi ile hudutlu iken; şimdi tüm dünya radyoloji raporlarında BIRADS sınıflamasını kullanıyor.
BIRADS sınıflamasında kullanılan kodlar, dünyanın her yerinde aynı anlamı taşıyor. Misalin; raporun sonunda BIRADS 2 yazıyorsa hastanın özel bir takibe gereksinimi olmadığı anlaşılıyor; BIRADS 3 hastaya ilave takip gerektiği, BIRADS 4 ise biyopsi ile kesin tanı konması gerektiğini ifade ediyor.
Çağdaş tıbbın bölmez bir parçası olan ispata dayalı tıp, tüm dünyadaki uygulamaları standart hale getiriyor. Türkiyede, meme cerrahisinin yüksek standartlarda yapıldığı merkezlerde de dünyaca kabul görmüş bu standartlar uygulanıyor.