Paylaş |
|
Tweet |
Nohutun özellikle bayanlar tarafından daha çok harcanması gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Oğuz Özyaral, nohutun meme kanserine karşı ehemmiyetli miktarda koruma tesiri yaptığını belirtti.
Millet Sıhhati Uzmanı Doç. Dr. Özyaral, “Nohut, özellikle meme kanserine karşı gözeticidir. Aynı zamanda östrojen hormonunu dengeleyici tesiriyle menopoz yarıyılında verimlidir” dedi.
Millet Sıhhati Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral, yaptığı açıklamada, haftada en az iki defa olmak üzere harcanmasını önerdiği nohudun, Deoksirübo Nükleik Asit birleşimi ve yenilenmesi için lüzumlu olan folata sahip olduğunu, bu sebeple de Deoksirübo Nükleik Asidin kanser hücreleri formunda değişmesini önlediğini ve yapıyı gözettiğini ifade etti.
Bu özelliğiyle nohudun, kanser hücrelerinin beden içinde dağılmasını, büyümesini yasaklamaya dayanakçı olduğunu aktaran Özyaral, “Nohut, özellikle meme kanserine karşı gözeticidir. Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici tesiriyle özellikle menopoz yarıyılında verimlidir. Bu yarıyılda ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin eksilmesine dayanakçı olur.” değerlendirmesinde bulundu.
Özyaral, Türkiye’de bolca üretilen nohudun, az su isteyen, kıraç alanlarda dahi çok kolay yetişebilen bir ürün olduğunu dile getirerek, şunları kaydoldu:
“Hemen herkesin bildiği bu bakliyat sofralarda daha fazla yer bulmalı. Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı gizeme, A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir. Nohutta yer alan selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma işlevlerine destek vererek, bedende kanserin neden olduğu bileşenlerin zehir tesirini ortadan kaldırır. Selenyum ayrıca ur yaradılışını yasaklamaya dayanakçıdır. Ayrıca nohut meme kanserine karşı gözeticidir. Bağırsakta hasarlı bakterilerin büyümesini manilerken, sindirim sistemi için lüzumlu olan verimli bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde sütun ve makatla iletişimli kanser tehlikesini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi güçlendirir.”
Doç. Dr. Özyaral, bazı bireylerin vitamin kıymetinin kaçmaması emeliyle nohudun nemlendirildiği suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok, zehirle dolu olduğunu anlatarak, “Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi için en az bir gece evvelinden içme suyu içerisine vazgeçilip şişmeleri sağlanmalı. Şişme esnasında nohut nebatının özelliğinden dolayı suya, mide tarafından sindirilemeyen, zehirli madde, gazlar vazgeçer. Bu surattan içinde yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalıdır.” diye konuştu.
Meme kanseri gözeticiliği tesiri kapsamında bayanların bu gıdayı daha fazla harcamasını öneren Özyaral, şu bilgileri verdi:
“Nohudun kumpaslı harcanması şeker hastalığını da önleyebilmektedir. Tansiyonu tertip etmeye takviye etmekte, ayrıca bulantı, baş dönmesi ve baş sızısı problemlerini de giderdiği öğrenilmektedir.
İçeriğinde yer alan amino asitler sayesinde uyku kumpasını sağlamada dayanakçı olabilmektedir. Bedenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte ve hastalıklara tutulma tehlikesini eksiltir. İhtiva ettiği fosfor ise kemik ve diş yapısını ve kuvvetlenmesini destekler. Mutluluk hormonlarına tesir eden nohut böylece bunalımı yasaklamaya da dayanakçı olabilir. Kolesterolü tertip edici, kalp damarlarını açıcı ve kalbi gözetici özelliklere sahiptir. Beyinsel ve zekâsal bitkinliği giderir, belleği kuvvetlendirerek bilmeyi kolaylaştırıcı özelliği bulunur.”