Bilgi
Kategoriler

Patates

Patates
Paylaş
 

Arıların yaptığı bir öbür şifa kaynağı Polen nasıl elde edilir? Bedenimize verimleri nelerdir? Nasıl kullanmalıyız?

Arının beslenmesinde, arısütünün, balın, peteğin, propolisin üretiminde sihirk rol oynar. Günümüzden binlerce sene evvel Mısırlıların, Asurların ve komşu uygarlıkların çiçektozunu tanıdıklarını bilmekteyiz. Saman nezlesi olanlara yaka silkeletmekte ise de, son senelerde yapılan araştırmalar çiçektozunun insan sağlığında da sihirk değer taşıdığını göstermektedir.

Çiçektozunda doğa, sihirk bir eforu minik bir pakette sunmaktadır. 0, bir insanın hayatı için gerekli maddelerin yaklaşık tümünü içerisinde toplamaktadır. Bitkisine göre 1 gr çiçektozunda 10000 ile 30000 adet arasında çiçektozu bulunur.

Özel olarak çiçektozu toplamakla görevli işçi arılar tozu arka bacaklarında bulunan keselere toplar. Arının topladığı çiçektozunu bizim güzergahımızdan ikiye ayırabiliriz.

Bacaklarındaki keselere toplayarak kovana getirdiği ve girişe konan çdenkli tuzaklarla bir araya gelen çiçektozu.
Salgıladığı bir enzim ile sindirim ön hazırlığını yaparak peteklere sıkıştırdığı, arının ekmeği diye adlandırılan çiçektozu. Yapılan araştırmalar peteklere sıkıştırılan çiçektozunun daha değerli olduğunu göstermiştir. Peteklerden ayıklanarak bir araya gelmesi uzun zamanı gerektirdiğinden, çok pahalıya mülk olmakta ve şimdilik pazarlanmamaktadır. Petekle çiğnenerek alınması yoluna gidilmektedir.

Saklanması:

Çiçektozu çok iyi kurutulur ve ağzı sıkıca kapanabilen ışık geçirmez kaplarda ktümörü, serin yerlerde saklanır. Havası alınmış kaplarda 2-4 derece arasında uzun zaman saklanabilir. Çok iyi kurutulmayan, ağzı açık kaplarda saklanan çiçektozu, kısa zamanda küflenir. Küf yapan mantarlar arasında hastalıklara neden olan toksinleri çıkaranlar da vardır. Bozulan çiçektozunun kokusu ağırlaşır, tadı acılaşır. Buna neden içindeki yağların okside olmasıdır.

İçindeki Bazı Maddeler:

Şeker, nişasta karbonhidratlar, proteinler, formik asitler alanin, arginin, sistin, glisin, histidin, leucin, methionin, prolin, serin, yain…, mineraller bakır, demir, fosfor, kalsiyum, klor, kükürt, mangan, magnezyum, potasyum, nikotonik asit, pantothen asit, folik asit, yağlar, uçucu yağlar, rakamsız enzimler, hormonlar, antibiyotikler.
Arının ilkbahardan, sonbahara dek topladığı çiçektozu, harmanlanarak toz veya tanecikler biçiminde satılır. Silme dolu 1 ç.k. çiçektozu yaklaşık 10 gr’dır. Yetişkin bir insanın günde 20-25 gr alması yeterlidir. Bu ölçü gidişata göre değişebilir. Çocuklar için günde 1 ç.k. yeterlidir. Bal, ballı su veya süt ile alınabilir. Toz olarak alınırsa, iyi çiğnemeli ve üzerine akışkan bir madde su, çay içmelidir. Küçük ölçülerle almaya başlamak, yavaş yavaş çoğaldırmak yerinde ve doğru olur. Kısa süreli aralarla tüm sene boyu zamankli olarak almak en faydalı olanıdır. Kür en az 8 hafta yapılır.

Tadı:

Yörenin bitki örtüsüne göre değişir. Tadı sebebi çiğnenemiyorsa, reçel veya marmelat ile karıştırılarak da alınabilir.

Yan Etkileri: 

Mide rahatsızlıkları ve çdenkli görünümlerde alerjiler. Bu gidişatlarda almaya ara vermeli, bir zaman sonra çok küçük ölçülerle tekrar almayı sınamalıdır. Saman nezlesi hastalık olarak ortaçağdan beri tanınmaktadır. Çiçektozunun hastalığa neden olduğu ise, 19. yy dan beri bilinmektedir. Gül gibi çiçeklerin güçlü kokularının hastalığa neden olduğu sanılırken sonraları otların neden olduğu neticesine varılmış, saman nezlesi ismi verilmiştir. 19. asrın sonlarında çiçektozlarının neden olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. Saman nezlesine başlıca neden çiçektozlarındaki “glykoproteide” albüminidir.

Son senelerde yapılan çdenkli araştırmalar neticeyi yazılan tıbbi yazılardan ve birkaç kitaptan çiçektozu ile yapılan çok güzergahlı rehabilitasyon sınamalarının çok ümit verici sonuçlar verdiğini okuyoruz. Misalin sürgün, peklik, sindirim bozuklukları, prostata şikayetleri, karaciğer hastalıkları, genel güçlendirici, asap bozuklukları, uykusuzluk… Zamankli alındığında asap sistemini güçlendirmekte, uykusuzluğu önlemekte, her türlü eklem yıpranmalarını durdurmakta, kan dolaşımını ve şeker hastalığını pozitif etkilemektedir.

 

Bu yazı 998 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan