Paylaş |
|
Tweet |
Kanserli dokunun bedenden çıkarılması operasyonuna denir. Cerrahi müdahale doğru tanı ve rehabilitasyon için oldukça ehemmiyetlidir.
Cerrahi müdahale uzun zamandan beri kanser rehabilitasyonunun esasını oluşturmuştur. Cerrahi müdahalenin amaçları farklıdır. Cerrahi müdahale kanserin ölümcül olup olmadığının tanımlanması, kanserli bir kitlenin bedenden alınması veya makûs mizaçlı ölümcül hücrelerin bedenin öteki taraflarına dağılıp dağılmadığının bilinmesi için yapılabilir.
Bazen cerrahi bir müdahale bağırsaklar veya safra kesesi kanallarındaki bir tıkanmanın ortadan kaldırılması biçiminde olur. Bazen de, kanserli tümöral kitlenin hepsinin alınması olası değilse, hekimin kemoterapi veya ışınım terapisini daha tesirli hale getirmek için bu kitlenin olası olduğunca fazla kısmını alması biçiminde olur.
Şayet kanser dağılmamışsa cerrahi müdahale daha galibiyetli olur. Ancak bazen kanserin ilk görüldüğü yerden ilk ur kopup gelen kanser hücreleri kan veya lenf damarları aracıyla bedenin öteki yerlerine doğru dağılıp başka urları oluşturabilirler. Bu gidişatlarda kanserin metastaz olduğu kabul edilir. Metastaz -kanser hücrelerinin bedenin bir yerinden öteki bir yerine atlaması. Şayet hücreler ilk kitle alınmadan evvel dağılmışsa, ilk ur arınıldıktan sonra dahi kanser başka yerlerde yine ortaya çıkabilir.
Şayet kanser çok fazla dağılmışsa cerrahi müdahale rehabilitasyonda tesirsiz olabilir. Ara gizeme sonradan ortaya çıkan tek ur ilk kanserin ortadan kaldırılmasından sonra görülebilir, bazı gidişatlarda böylesi tek bir lezyonun cerrahi müdahaleyle alınması rehabilitasyonu mümkün kılar. Bu gidişat sütun veya testis kanserlerinde görülebilir.