Paylaş |
|
Tweet |
Hastalıklara tutulmamak ve sıhhatli bir yaşam sürmek için hakimiyet altına alabileceğimiz en ehemmiyetli faktörlerden birisi beslenme stilimizdir. İlaçta aspirin neyse, gıdalar içinde elmanın da o olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladıkları beslenme tekliflerine uyarak muhtelif sindirim meselelerinden korunabiliriz.
Hastalıklara tutulmamak ve sıhhatli bir yaşam sürmek için hakimiyet altına alabileceğimiz en ehemmiyetli faktörlerden birisi beslenme stilimizdir. İlaçta aspirin neyse, gıdalar içinde elmanın da o olduğunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarının hazırladıkları beslenme tekliflerine uyarak muhtelif sindirim meselelerinden korunabiliriz.
Arpa: Kapsadığı kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini bedene direnç kazandırır. Ayrıca ABD`deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa mahsulü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı.
Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt bedenin bir günlük kalsiyum gereksinimini karşılar. Meyveli yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker ilave edildiği için şeker oranları daha yüksektir. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını kumpaslar. Midenin besinleri kumpaslı olarak öğütmesini sağlar.
Papatya çayı: Bağırsak yollarında bir araya gelen gazı çıkartır, sindirim sistemini kumpaslar, mide sızısını keser.
Hindistan cevizi: Kapsadığı myristin isimli madde kusmayı maniler, basur rehabilitasyonunda birebirdir. Dikkat!aşırısı basur için risklidir.
Enginar: Cynarine isimli madde sayesinde en sert besinleri bile sindirimine destekçi olur. Karaciğer hastalarının yanı gizeme romatizma, artirit ve gut hastalığına tutulanlarla, gebelere şiddetle nasihat ederiz.
Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile asırlardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kökünü “natürel ilaç” olarak kullanır. Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini maniler, kan basıncını düşürür.
Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı gizeme sindirime de destekçi olur.
Ekmek: Şekerli besin yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek, dişleri korur. Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.Meyve: Her çeşit Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin.Sebze: Her çeşit Günde 3 ila 5 öğün tüketin.Yoğurt veya beyaz peynir: Şayet yemekler arası atıştırırken diş sıhhatinizi düşünüyorsanız, kalsiyum ambarı olan bu iki besini seçim edin.Muz: Yüksek ölçüde karbonhidrat kapsar. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin kumpaslı olarak çalışmasını ve tansiyonun kumpaslı olmasını sağlar.
Tarçın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır.Hindistan cevizi: Sütlü meşrubatlara ilave edildiği zaman mideyi hafifletici ve gazını akdikeni bir tesir yaratır. Mide bulantılarını önler.Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir. Bu da sindirim sistemindeki hasarlı bakterileri öldürerek sindirime destekçi olur.
Lahana: Ülseri olan şahıslar için tonik, başka bir deyişle mideyi arınıcı tesir yaratır. Yüksek oranda C vitamini kapsar. Kırmızı lahana bedende antioksidan özelliğe sahip A vitamini kapsar. Kanseri önleyici tesire sahiptir. Ham olarak salatalara katılması nasihat edilir.
Kestane: Ehemmiyetli bir enerji kaynağıdır. Kolayca sindirilebilir. Çölyak hastaları için buğday kapsamayan un kaynağı olabilir. E ve B6 vitaminleri kapsar. yağ oranları düşüktür.
Badem: Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan kapsar. Bu sebeple laktoz süt şekeri dayanıksızlığı bulunan ve günlük yiyecekler yiyemeyen şahıslar için badem ideal bir besin kaynağıdır.
Elma: Protein, vitamin ve natürel kimyeviler sayesinde sindirime destekçi olur. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak meseleleri sürükleyen şahıslar için dengeleyici ve sıradanlaştırıcı besin olarak nitelenirler.