Bilgi
Kategoriler

NARIN FAYDALARI

NARIN FAYDALARI
Paylaş
 

Kuşburnu Rosaceae familyası meyvesi, insan beslenmesi açısından ehemmiyetli vitamin, mineral ve karbonhidratları kapsamaktadır. Kuşburnunun besleyici bedelinin yanı gizeme, muhtelif rahatsızlıklara karşı bünyeyi gözetici, kısmen de muhtelif rahatsızlıkları rehabilitasyon edici özellikleri vardır.

Kuşburnu Rosaceae familyası meyvesi, insan beslenmesi açısından ehemmiyetli vitamin, mineral ve karbonhidratları kapsamaktadır. Kuşburnunun besleyici bedelinin yanı gizeme, muhtelif rahatsızlıklara karşı bünyeyi gözetici, kısmen de muhtelif rahatsızlıkları rehabilitasyon edici özellikleri vardır. Kuşburnu meyveleri besin sanayinde farklı ürünlere meyve suyu, reçel, marmelat, püre, komposto, çay işlendiği gibi bebek besinleri, meyve suları, yoğurt, süt gibi besinlerin vitamince zenginleştirilmesinde de kullanılmaktadır. Temel olarak pulp kısmı kullanılan kuşburnu meyvesinin, öteki dikkati sürükleyen fakat henüz meçhul çekirdekleri de ehemmiyetli kullanım alanlarına sahiptir. Kuşburnu meyvelerinin muhtelif ürünlere işlenmesinden sonra atık olarak görülen kuşburnu çekirdeklerinin çok az bir kısmı, yöre milleti tarafından kırdırılarak hayvan yemi rasyonlarında kullanılmaktadır. Yeniden, ekonomik açıdan kıymetli olan kuşburnu meyvesinin çekirdekleri yatıştırıcı olarak da kullanılabilmektedir.

Kuşburnu çekirdeklerinde %91.84-92.24 kuru madde, %6.89-8.64 protein, % 1.94-2.09 kül, 0.22-0.44 mg/100g askorbik asit, %6.92-8.60 yağ ve %2-3 eterik yağ bulunmaktadır.

Kuşburnunun meyve ve çekirdeklerinde bol ölçüde absisik asit ABA varlığından dolayı meyveler kışın dökülmeden kalmakta ve kolay çimlenememektedir.

Kuşburnu çekirdekleri E vitamini ve yağ açısından etli kısma kıyasla daha zengindir. Kuşburnu çekirdek yağında en fazla bulunan yağ asitleri linoleik asit %50.08, araşidik asit %20.00 ve oleik asit %19.31 tir. Kuşburnu çekirdek yağının doymamışlık derecesi linoleik asitten daha fazla olan yağ asitlerini kapsamamasından dolayı, bu yağ tat ve aroma bozulmasına karşı mukavemetli, başka bir deyişle oksidasyon stabilitesi yüksektir. Bu özelliklerinden dolayı kuşburnu çekirdek yağının “gurme yağı” olarak değerlendirilebilineceği, kullanıma sunulması ile harcayıcıya farklı bir yağın sunulmuş olacağı ve ürün spektrumunun çoğaldırılmasına katkıda bulunabileceği belirtilmektedir. Kuşburnu çekirdek yağı, mısır özü, ayçiçeği, susam, kolza ve pamuk tohumu yağı ile aynı sınıftadır. Bu sınıf yağlar çoğunlukla yemeklik, kızartmalık ve salata yağı olarak kullanılabildiği gibi; aynı zamanda shortening ve margarinlerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Kuşburnu çekirdek yağının da yukarıyada belirtilen kullanım alanlarında değerlendirme imkânları vardır.Yeniden çekirdeklerin kapsadığı yağlardan kozmetik sanayinde de yararlanılmaktadır. Yarı kuruyan yağlar sınıfında olduğu belirtilen kuşburnu çekirdek yağının özellikleri sebebiyle özellikle boya ve vernik sanayinde kullanılmasının uygun olacağı fikri de savunulmaktadır.

Hayvanlar üzerinde yapılan sınamalarla kuşburnu tohumlarının kolesterol ve trigliserid oranını düşürdüğü tanımlanmış, bu sebeple kuşburnunun diyetik insan yiyeceklerinde bir bileşen olarak kullanılabilmesinin uygun olacağı kanısına varılmıştır.

Kuşburnu çekirdeklerinden elde edilen yağ dünyanın bir hayli ülkesinde kozmetik sanayinde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinin bir haylisinde, bileşiminin büyük çoğunluğunu kuşburnu çekirdek yağının oluşturduğu muhtelif kozmetik ürünleri ticari olarak oldukça yüksek maliyetlerden akdikeni bulmaktadır. Kuşburnu çekirdeklerinden elde edilen yağ kullanılarak üretilen ürünleri ve kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz:

Kuşburnu Yağı

Kuşburnu yağı; masaj, cilt gözetici, ihtiyarlamayı geciktirici, gençleştirici, buruşuklukları önleyici özellikle göz ve ağız etrafı, güneş ve sert hava abuhavalarından gözetici, yaralanmış dokuları iyileştirici ve kalınlaştırıcı eczacılık ve hücre yenileyici olarak kullanılmaktadır.

Cilt gözetici Kuşburnu Ürünleri

Surat arınıcı kuşburnu yağıNemlendirici Kuşburnu KremiKuşburnu kremiDoğal şifalı Kuşburnu sabunuDoğal kuşburnu surat losyonuYaşlanmayı geciktirici kuşburnu kremiKuşburnu spreyi

Yukarıyada maddeler halinde verilen cilt gözetici kuşburnu ürünleri; yüzdeki kirleri giderici, hücre yenileyici, ihtiyarlama bulgularını eksiltici, ten elastikiyetini artırıcı, pigmentasyonu eksiltici, kılcal damar çatlamalarını önleyici, yumuşatıcı, yara izlerini giderici, güneşderi gözetici, ıslatıcı, ten kuvvetlendirici, pürüzsüzleştirici, sivilcelerden gözetici, ölü hücreleri arınıcı ve yenileyici olarak kullanılmaktadır.

Sonuç olarak kuşburnu meyvesinin pulpuna ilaveten çekirdeklerinin de hayvan yemi olarak kullanımı yanı gizeme, besin sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanım imkânları mevcuttur. Ancak, bugüne kadar kuşburnu çekirdeklerinden hayvan yemi olarak kullanımı dışında rastgele bir atılımda bulunulmamış olması ülkemiz ekonomisi açısından büyük bir kayıptır.

Bu yazı 515 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan