Bilgi
Kategoriler

Midenize Doğal Destek Kudret Narı

Midenize Doğal Destek Kudret Narı
Paylaş
 

Ramazan ayında beslenme kumpası tamamen değişir. Ramazan ayının yaz aylarına gelmesi ise beslenmeyi daha da değişik etkiliyor. İftar ve sahurda şuursuzca fazla beslenme muhtelif mide meselelerini de birliktesi getiriyor. Özellikle reflü hastalarını Ramazan süresince dikkatli olmaları mevzusunda uyaran Medical Park Fatih Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas, “ Reflü hastaları sıcak yaz günlerinde şuurlu beslenerek sıhhatli bir oruç yarıyılı geçirebilirler. Sahurda az tuzlu peynir yiyin, kefir için, orucu ballı ılık su ile açın” diyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas, reflü hastalarına şu tekliflerde bulunuyor:

Beslenme ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas reflü hastaları için Ramazana özel bazı tekliflerde bulundu. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

·         REFLÜYE ve MİDE HASTALIKLARINA KARŞI ORUCU BALLI ILIK SU İLE AÇIN

·         SAHURDAN VE İFTARDAN SONRA HEMEN UYUMAYIN

·         İFTARDA ACI VE BAHARAT HARCAMAYIN.  ÜLSER NEDENİDİR.

Medical Park Fatih Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

 “ Reflü hastaları sıcak yaz günlerinde şuurlu beslenerek sıhhatli bir oruç yarıyılı geçirebilirler. Sahurda az tuzlu peynir yiyin, kefir için, orucu ballı ılık su ile açın” Beslenme ve Perhiz Uzmanı Sevil Nas, reflü hastalarına şu tekliflerde bulunuyor:

·         Reflü, midedeki asit ve besinlerin yemek borusuna geri gelmesine bağlı olarak tahrişe ve göğüs artta yanma neticeyi oluşan bir hastalıktır. Ramazan süresince de uzun vakit aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve süratli yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olabilir. Özellikle fazla yemek yeme, yağlı, baharatlı, acılı besinlerin ve kızartmaların harcanması reflüyü tetikleyen ve şiddetlendiren etkenlerin başında kazanç.  İftar yemeğinde bu belirtilenlerden ve fazla çay kahve tüketiminden sakınmak, reflü ihtimalini eksiltecektir. İftarda netlikle yemek süratlice harcanmamalıdır. Yiyecekleri çiğneme zamanı çoğaldırılmalıdır. İftara çorbayla başlanılıp, iftar sofralarında kesinlikle pişmiş ve ham sebzelere yer verilmelidir.

ORUCU BALLI ILIK SU İLE AÇIN 

  İftar sofrasında tam gün aç kalan mideyi yemeğe yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Orucumuz  bir kadeh su, bir hurma ya da bir kadeh ballı ılık su ile açılırsa hem bedenin şeker seviyeyi dengelenmiş olur hem de midedeki asit oranı dengelenerek mümkün  mide rahatsızlıklarının önüne geçilebilir. Oruç açıldıktan sonra yemeğe salçasız ve baharatsız sebze ya da mercimek çorbası ile başlanmalıdır. Ardından yeşillik veya pişmiş sebze seçim edilirse tansiyon, mide krampları gibi meseleler de yaşanmamış olur.

 

İFTARDA ACI VE BAHARAT ÜLSER YAPAR

·         Ana yemekte fazla kızartmalar, şeker yükleyici ve mideyi rahatsız eden besinlerden uzak durulmalıdır. Acı baharatlı,  ekşi besinler bunların başında kazanç. İftarda ızgara et veya balık, sebze ve salata gibi gıdalar harcanabilir. Ramazan süresince kafein ve asitli meşrubatlardan uzak durmaya daha da özen gösterilmeli. Bu cins meşrubatlar mide asidini artırarak ağrı ve yanma şikâyetlerine neden olur. Bunun yanı gizeme bol şerbetli ağrı tatlılar yerine sütlü tatlılar seçim edilmelidir.

SAHURDA CEVİZ BADEM ENERJİ VERİR

·         Aynı şekilde sahurda da ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Kahvaltı stili beslenme programı oluşturulmalı. Ancak tokluk hissi vermesi,   metabolizma süratinin eksilmemesi ve adale kayıplarına yol açmamak içinde proteinler yeterli ve doğru seçilmelidir. Bu sebeple laktozsuz süt, probiyotik yoğurt veya kefir seçim edilmeli. Az tuzlu peynir çeşitleri ile yumurta, tokluk hissi veren ve oruç süresince enerjinin düşmemesini sağlayan ceviz, badem, kayısı ve fındık gibi kuruyemişler harcanabilir. Barsak meselelerinin yaşanmaması ve bedenin lüzumu olan vitamini almak için ise pişmiş veya ham domates,  maydanoz,  kabuğu atanmış pişmiş biber ve kuru veya yaş meyve kesinlikle sahur sofrasında olmalıdır. 

 YEMEK YİYİP YATMAK REFLÜYÜ TETİKLER

İftar ve sahurda yapılan en ehemmiyetli kusurlardan biri  yemek yedikten hemen sonra uyuyup  uzanmak. Bu vaziyet hem iftar hem de sahur sonrasında kasvet oluşturabilir. Bol ölçüde gıda harcadıktan sonra, mide bunları hazmetmeye çalışırken, uyur pozisyona geçmek, reflüyü tetikler. Yatağa girerken midenin olabildiğince boş olmalıdır. Yemekten en az üç saat sonra uyunmalıdır.

 

Reflü hastaları için misal Ramazan Menüsü

Sahur:

Sarih ve ılık çay

2 dilim az yağlı az tuzlu beyaz peynir veya 3 yemek kaşığı lor peyniri

2-3 dilim bütün hububatlı veya beyaz ekmek

1  haşlanmış yumurta

10 tane ham fındık, 4 kuru kayısı veya 4 kuru erik

yemeğe başlamadan evvel ve sonra ılık su. 

İftar:

1 kadeh ılık su

1 kepçe baharatsız acısız gaz yapıcı tesiri olmayan ılık çorba şehriye- mantar-kabak yayla çorbası gibi

6-7 kaşık kıymalı sebze yemeği

 Veya haşlama, ızgara veya az yağlı dana eti

tavuk  seçim edilecekse 2 avuç kadar ızgara kadar tavuk

2 dilim peynir

1-2 dilim pide

1 kase şekersiz komposto 1 kadeh kefir ya da 1 kase probiyotik yogurt

2 saat sonra: Gaz yapmayan meyvelerden 2 porsiyon kayısı-şeftali-nektarin-tatlı erik-muz gibi

veya

1 ufak kase sütlü tatlı veya 1 dilim güllaç 

Bu yazı 651 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan