Paylaş |
|
Tweet |
Mera papatyası Bellis perennis henüz Orta Çağ da yara iyileştirici ve kan arınıcı olarak öğrenilmekteydi. Günümüzde de rağbet görmektedir.
Mera papatyası Bellis perennis henüz Orta Çağ da yara iyileştirici ve kan arınıcı olarak öğrenilmekteydi. Günümüzde de rağbet görmektedir.
Mera papatyası Bellis perennis Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda da oldukça yaygındır. Kazlar tarafından rağbet gören bu nebat, ki Alman dilinde bu hayvanın adıyla beraber, “Kaz Çiçeği” diye anılmaktadır. Çamurlu zemin, mera, çimenlik yol ve yol kenarlarında sıkça tesadüfülmektedir. Sene boyu yeşil kalan oval şekildeki yaprakları, nebatın toprağa yakın kısmında bir rozet şeklini hatırlar. Mart ayından kasım ayına kadar ufak çiçekleri görülebilir. Dil şeklindeki parlak yaprakları beyaz-kırmızı renkte, göbeği yumurta sarısı renktedir.
Saponin, tanen, organik asitler, müsilaj, uçucu yağlar, şeker, inulin ve acı maddeler, nebatta bulunan ehemmiyetli bileşiklerdir. En tesirli maddelerden biri saponindir. Bu sayede nebat, balgam ve idrar söktürücü, cerahat giderici ve bez salgısını basitleştirici özelliğe sahiptir. Acı maddeler, mide üsaresi imalini başlatır ve hazmı basitleştirir. Tanen maddesi damarları daraltır ve cerahati giderir. Nebat haşlanırken oluşan müsilaj maddesi çeper üzerini ince bir film gibi kaplar ve cerahati yavaş yavaş iyileştirir. Mera papatyası özü, egzamayı da durdurabilir. İlkbahar küründe, salata ve sebze olarak taze yaprakları metabolizmayı uyarıcı tesir gösterir. Ulus arasında bu ufak nebat alttaki hastalıklarda kullanılır:
Solunum yolları yetmezliğinde.Mide-bağırsak spazmlarında.Bağırsak tembelliğinde.Gut ve romatizmada.Böbrek-mesane rahatsızlığında.Sivilce, egzama ve cerahatli yaralarda.
Ancak ağır rahatsızlıklarda her zaman doktora başvurmalısınız.
Mera papatyası, Şubat ayından Aralık ayına kadar bir araya gelebilir. İster taze isterse kurutulmuş olarak nebatın tamını kullanabilirsiniz. Kurutmak kastıyla nebatın kısımlarını bir ile üç hafta arasında havası bol ve gölge bir yerde vazgeçiniz. Bu esnada nebatın küflenmemesine dikkat ediniz; aksi taktirde nebat çürür. Son olarak koyu renk bir kapta koyup ışıktan gözeterek, serin yerde muhafaza ediniz.
İki çay kaşığı mera papatyası çiçek ve yapraklarını; çeyrek litre suyla kaynatıp 10 dakika, uçucu yağların buğulaşmaması için kapalı olarak bekletiniz, daha sonra süzünüz. Günde iki bardak içiniz. Her şifalı nebat çayında olduğu gibi, mera papatyası çayı da arkası arda 14 günden fazla bir müddet kullanılmamalıdır. İki haftalık bir aradan sonra bu çay rehabilitasyonunu tekrarlayabilirsiniz.
Harici kullanım: Haşlanmış mera papatyası harici olarak da kullanılabilir. Evvel yüzen nebat parçalarını kâğıt filtre ile süzünüz. Daha sonra pak bir havluya bu haşlanmış nebatı koyup yaranın üzerine pansuman ediniz. Hastalıklı ciltlere bu haşlanmış nebat sürülmeli ve cilt temizlenmelidir.
İlkbaharda taze yaprakları koparılıp, arzu edilirse taze ısırgan otu yaprakları ile karıştırılmak suretiyle, salatası hazırlanabilir.