Paylaş |
|
Tweet |
İsveç’te yapılan bir araştırma, çok şekerli meşrubat ve gıda harcamanın pankreas kanserine tutulma tehlikesini artırdığını ortaya koydu.
İsveç’te yapılan bir araştırma, çok şekerli meşrubat ve gıda harcamanın pankreas kanserine tutulma tehlikesini artırdığını ortaya koydu. Karolinska Enstitüsünden analistler, sıhhatli 80 bin kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıklarını 1997’den 2005’e kadar araştırdı. Bu bireylerden 131’inin pankreas kanserine tutulduğu anlaşıldı. Analistler, her gün bir ya da daha fazla şekerli gazlı meşrubatlardan harcayan şahısların pankreas kanserine tutulma tehlikesinin bu meşrubatları harcamayanlara göre yüzde 90 daha fazla olduğunu belirtti. Araştırmada, her gün 5 defa besinlerine ya da meşrubatlarına şeker ilave edenlerin bu kansere tutulma tehlikesinin şekerli yiyip içmeyenlere göre yüzde 70 fazla olduğu da ortaya çıktı. Fazla şeker tüketiminin ensülin yapımını artırdığını, bunun da pankreas kanserine yol açabileceğini vurgulayan analistler, pankreas kanserinin erken teşhisinin ve rehabilitasyonunun güç olması sebebiyle temkin almanın zorunluluğuna dikkati çekti.