Bilgi
Kategoriler

Kanserle Savaşan Yiyecekler

Kanserle Savaşan Yiyecekler
Paylaş
 

Temel bazı kriterleri kendinize uygulayarak kanser tehlikenizi varsayım edebilirsiniz. Unutmayınız, bedenimizde her gün kanserleşme tehlikeyi olan takribî 250 bin anormal hücre ortaya çıkar. Ancak korunma sistemimiz bunları tanıyarak yok eder. Başka Bir Deyişle kanser bir anda ortaya çıkan bir hastalık değil, uzun yarıyıl bedenin çabasına karşın, kanserleşme tehlikeyi olan hücrelerin önlenemeyen çoğalışının neticeyidir.

Temel bazı kriterleri kendinize uygulayarak kanser tehlikenizi varsayım edebilirsiniz. Unutmayınız, bedenimizde her gün kanserleşme tehlikeyi olan takribî 250 bin anormal hücre ortaya çıkar. Ancak korunma sistemimiz bunları tanıyarak yok eder. Başka Bir Deyişle kanser bir anda ortaya çıkan bir hastalık değil, uzun yarıyıl bedenin çabasına karşın, kanserleşme tehlikeyi olan hücrelerin önlenemeyen çoğalışının neticeyidir.

Ana Tehlike Faktörleri

İçki tüketimi

İçki tüketiminin yemek borusu, ağız içi, gırtlak, yutak, meme ve karaciğer kanser tehlikesini artırdığı netlikle kanıtlanmıştır. Şayet içki ile beraber sigara alışkanlığınız da varsa tehlike çok daha fazla çoğalmaktadır.

Diyet

Ne yediğimiz ve hangi stil yediğimize bağlı olarak bazı kanserlerin tehlikeyi çoğalmaktadır. Misalin, etlerin ızgara-mangal biçiminde yenmesi, pişirilme ve haşlama cinsi yenmesinden daha risklidir. Tütsülenmiş ısıl harekât görmüş etler sosis, salam, jambon vs. kapsadıkları nitrosaminelere kimyevi gözeticiler-düşünün et birkaç günde bozulurken, bir sosis haftalarca bozulmadan kalabilir, üzerinde mantar dahi üremez, zira içinde nitrosamin denilen ve kansere neden olduğu kanıtlanmış anti-mikrobik maddeler vardır bağlı olarak kalın barsak kanseri tehlikesini artırır

Doymuş yağ asitlerinden zengin yağlı besinler doymuş yağ asitinden zengin bir yağ barbarca, oda ısısında katı olan yağdır-margarin-hayvansal yağ gibi… tereyağı da bol ölçüde doymuş yağ kapsamasına karşın hasarlı tesirleri tartışmalıdır kanser tehlikesini artırmaktadır. Bu kural zeytin yağı için netlikle geçerli değildir; zeytinyağı kansere karşı gözetici özelliklere sahiptir. Meyve-sebze ağırlıklı beslenme, hububatlar ve nebat kaynaklı besinler kanser tehlikesini düşürür.

Etrafsal faktörler

Pek çok etrafsal etken kanser tehlikenizi artırabilir. Bazı misaller şöyledir; izolasyon malzemesi olarak kullanılan asbest, akciğer kanseri tehlikesini 90 kata kadar artırmaktadır. Aromatik bileşiklerin kullanıldığı sanayi kollarında çalışanlarda mesane kanseri görülme tehlikeyi yüksektir. Vernik ve yapıştırıcılarda kullanılan benzen maddesinin kan kanseri tehlikesini artırdığı öğrenilmektedir.

Ayrıca Karadeniz bölgesinde olduğu gibi, radyoaktif kirlenme, Yatağan’da olduğu gibi termik santrallerin olduğu bölgelerdeki kimyevi kirlenme, egzoz dumanı ve öbür kaynaklı mermi gibi etrafsal etmenler de kanser tehlikesini artırmaktadır.

Aile hikayesi

Birinci derece akrabalarında kanser görülen bireylerde kanser tehlikeyi çoğalmaktadır. Başka Bir Deyişle kanserin genlerle aktarılan bir altyapısı bulunmaktadır. Ayrıca aynı civarı paylaşan bireyler, sigara dumanı, etrafsal lekeleyiciler gibi kanserojen etmenlere eş biçimde maruz kalmaktadırlar. Aile öyküsünde özellikle, kalın barsak, meme, yumurtalık ve prostat kanseri olanlar daha dikkatli olmalıdır. 

Sedanter yaşam tarzı

Fiziksel etkinliği düşük olan fertler özellikle çoğalmış kalın barsak kanser tehlikeyi ile karşı karşıyadırlar. Kumpaslı egzersiz yapan fertlerin kalın barsak ve meme kanserine tutulma tehlikelerinin düştüğü öğrenilmektedir. Kalın barsak kanseri tehlikesini eksiltmesi, egzersizin barsak hareketlerini artırması ve barsak içeriğindeki toksik maddeler ile barsak hücrelerinin temas müddetini kısaltmasın bağlı olabilir.

Sigara

Akciğer kanserlerinin %85’inin sebebi tek başına sigara kullanımıdır. Dahası akciğer kanseri vefat tehlikesinin azami olduğu teşhis konan hadiselerin takribî %95’i kanser cinsidir. Ayrıca mesane, ağız içi, baş boyun bölgesi, yemek borusu ve pankreas kanserleri de sigara tüketimi ile yakından ilişkilidir.

Güneş ışınlarına maruz kalma

Ultraviyole güneş ışınlarına maruz kalma ten kanserlerinin en ehemmiyetli sebebidir. En iyi korunma usulü, saat 10.00-15.00 arası saatlerde güneş ışınlarına olası olduğunca maruz kalmama, şapka kullanma ve SPF güneşderi koruma etkeni’si 15in üzerinde olan gözetici kremler kullanmaktır. Ülkemizde tatil deyince akla gelen deniz-kum-güneş üçlüsü sağlık açısından pek de cazip görünmemektedir. Ayrıca son yarıyıllarda meşhur olan solaryum güneşlenme çadırları ayrı bir kendi kendini ateşe atma usulüdür. Bronzlaşma, bedenin kendini güneş ışınlarının hasarlarından gözetmek için ürettiği melanin sınan ve ışınların tene geçmesine mani olan bir renk maddesinin bolca üretilmesinden ibarettir.

Bazı mikrobik hastalıklar

Hepatit virüsleri, cinsel yola geçen bazı virüsler papilloma virüs ve mide ülserine neden olan helicobacter pylori adlı bakteri kanser tehlikesini artırabilmektedir. Kolayca tüm fertler hepatite karşı aşı olmalı, tehlikesiz cinsel ilişki seçim edilmeli ve mide şikayetleri dikkate alınarak hekim hakimiyetinde rehabilitasyon edilmelidir.

Bunların yanında artan yaşınız da kanser tehlikenizi artırmaktadır.

Bu yazı 314 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan