Bilgi
Kategoriler

Kansere Yeni Umut

Kansere Yeni Umut
Paylaş
 

Dünya sağlık teşkilatı’nden kırmızı et ihtarı geldi. Teşkilat raporuna göre salam, sosis, jambon ve eşi işlenmiş et; sigara, asbest ve hatta plütonyum kadar kansere yol açıyor.

Dünyanın en ehemmiyetli sağlık otoritesi, işlenmiş kırmızı ete karşı uyardı. dünya sağlık teşkilatı DSÖ; sosis, pastırma, jambon eşi işlenmiş etlerin kansere yol açabileceğini bildirdi. DSÖ bu ihtarı, eldeki en iyi bilimsel bilgileri değerlendiren beynelmilel kanser araştırmaları dairesi’nin cırc önerisi üzerine yaptığını açıkladı. DSÖ, kırmızı etlerin de “kansere yol açması olasılığı bulunduğuna” ancak bu mevzudaki bilgilerin hudutlu olduğuna dikkat çekti. Teşkilat dana, kuzu, koyun, keçi, at ve domuz etini “kırmızı et” kapsamında değerlendirdi. Ancak DSÖ, kırmızı etin bereketlerinin de unutulmaması gerektiğini vurguladı ve hemen kırmızı et tüketimine son verilmesinin anlamsız olduğunu belirtti.

Günde 50gr’ Dan Fazla Et Tüketmeyin

Teşkilat tarafından hazırlanan raporda, günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalınbağırsak kanserine tutulma ihtimalini yüzde 18 oranında artırdığı kaydolundu. Ölçünün çoğalması, tehlikeyi de artırıyor. Cırc’in yaptığı 800 değişik araştırmaya göre, dünyada kanserden hayatını yitiren 34 bin şahısta fazla şarküteri eti tüketimi gözlemlendi. şarküteri veya işlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek emeliyle tütsülenerek, kurutularak ya da tuz ve gözetici maddeler ilave edilerek kalitesinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Kanser riskini artıran unsurların, bu ilave edilen maddeler olduğu dile getiriliyor. ayrıca uzmanlar fazla et tüketiminin gut hastalığına tutulma tehlikesini de çoğaldırdığını belirtti.

Sucuğunuzu Kasaptan Almayı Seçim Edin

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta; sosis, salam ve jambonun hasarlı olduğunun aşinasını belirterek, şu bilgileri verdi: “bu etlerin kaynağı olan hayvanlardan başlıyor. Fabrikalarda beslenen hayvanlara antibiyotik ve hormonun yanı gizeme gdo yemler veriliyor. Kanları akıtılmadan kesiliyor. hayvan eti elde edildikten sonra parlak gözükmesi için nitrit ve nitrat veriliyor. Etlerin kanserojen olmasında tüm bu saydığımız etmenlerin hisseyi var. Bunlar yalnızca kanserojen değil aynı zamanda diyabet ve kalp hastalığı tehlikesini de artırıyor. Türkiye’de ananesel usulle yapılan, ulusun ‘kasap sucuğu’ diye bildiği sucuk ve pastırmada bu cins kimyevi maddeler yok. Hasarlı olan yalnızca işlenmiş et değil, işlenmiş süt, işlenmiş şeker, işlenmiş un.” Besin mühendisleri odası üyesi Kadir Dağhan da raporda doğruluk hisseyi olduğunu ifade ederek, “işlenmiş et almak istenildiğinde kesinlikle aşina markaları seçim edilmeli, üzerinde Tarım Bakanlığı’nın izni olmadı” dedi.

Bu katkı maddelerinin hasarlarının gün geçtikçe daha da sansasyonel neticeleri ortaya çıktığını belirten uzmanlar, olabildiğince natürel beslenmek gerektiğini ve ehemmiyetini vurguladı.

Bu yazı 148 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort maltepe escort escort bayan