Paylaş |
|
Tweet |
Kanser teşhisi konulan hastanın rehabilitasyon sürecinde yaşam şartları ve rehabilitasyon süreci hakkında gereken bilgilendirme.
Kanser artık geçmişten daha fazla bir sıklıkla iyileşebilmektedir. Bilgimizin genişlemesi ve kanserin biyolojisini kavrayabilmemiz sebebiyle bütün bir iyileşme ve yaşamın uzatılması ihtimali devamlı olarak büyüme kaydolmaktadır. Netice olarak kanser hücrelerini öldüren yeni rehabilitasyonlar geliştirilmektedir. Bu rehabilitasyonlar daha faal olmakla kalmayıp daha da emniyetli olmaktadırlar.
Sızının hakimiyet altına alınması da seneler geçtikçe daha geliştirilmekte ve hatta ölümcül derecede hastalanan kanserli bireylerin sızıları dahi eksiltilebilmektedir. Bundan sonraki sayfalarda şu anda var olan rehabilitasyonları, uygun bakımın nasıl yapılacağı mevzularını ve kanserle beraber yaşamak ve kanserle çaba etmek ve rehabilitasyonundaki anahtar hususları açıklamaktayız.
İki ayrı hadisedeki kanser rehabilitasyon usulü birbirinin aynı olamaz. Kanserli olan her bir bireyin kendine özgü bir vaziyeti vardır. Ancak kanserli olan bir hayli insana uygulanabilen temel rehabilitasyonlar eştir. Bunlar cerrahi müdahale, ışınım terapisi ve kemoterapidir.
Herhangi bir bireyde niye muhakkak bir rehabilitasyon değil de bir başka rehabilitasyon şeklinin daha uygun olduğu şahsi teşhise, hastalığın evresine ve hastanın yaşı, cinsiyeti, genel sağlık vaziyeti ve bayanlarda, menopoz vaziyetleri gibi değişik etkenlere bağlıdır.
Teşhisin can akdikeni noktası kanserin dağılmış olup olmadığının tanımlanmasıdır. Makûs mizaçlı urların rehabilitasyon emeliyle, etraflara bölmesini belirten ve staging denilen derecelendirme, urun değişik hangi uzuvlara dağılmış olduğunu tanımlar. Bu süreç hekiminize rehabilitasyonun tasarlanmasına dayanakçı olmakla kalmaz, aynı zamanda rehabilitasyonun zafer ve galibiyetsizlik ihtimalinin değerlendirilmesinde de dayanakçı olur. Misalin hekiminiz böylesi bir süreç sonunda cerrahi müdahale veya ışınım terapisi gibi lokalize bir rehabilitasyonun veya kemoterapi gibi sistemik bir rehabilitasyonun bedenin değişik taraflarına dağılan kanser hücrelerini öldürmek için yeterli ve zorunlu olup olmadığını görebilecektir.
Teşhis, rehabilitasyon ve rehabilitasyon gibi kararlar olduğu kadar hekim ve sağlık kurumu tercihine ait tüm kararlar da şahıslar arasında muhakkak bir paylaşım neticeyi verilebilir. Tüm bu kararlardaki karışıklığı göz önüne alacak olursak bunların siz de dahil olmak üzere tek bir bireye bırakılmaması çok önemlidir.
Eğer kanserli olduğunuzdan kuşku ediyorsanız veya kanser teşhisi konulmuşsa yapılacak olan en iyi şey fobilerinizi ve yaşadıklarınızı aile azalarınızla ve sizi hoşlananlarla paylaşmanızdır. Sizi tanıyanlar ve sizin için kaygılanenler kritik kararların verilmesi mesullüğünu ve acınızı paylaşmada size dayanakçı olabilir. Sıhhatinizle alakalı meseleleri hiçbir zaman acizlik hissiyle vazgeçmeyin. Hiçbir vaziyet sizin kontrolünüz dışında olmamalıdır. Her zaman sual sorma, kararlarınızı değiştirme ve alakalı olan herkese evhamlarınızı anlatmak hakkına sahipsiniz. Teşhisi değiştiremezsiniz. Ancak bakım ve tedavinize ait kararı veren şahıs siz olabilirsiniz ve hatta siz olmalısınız.