Paylaş |
|
Tweet |
Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, natürel uyku döngüsünün devamlı değişmesinin yaşlı farelerin erken vefatına neden olduğunu ortaya koydu.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, natürel uyku döngüsünün devamlı değişmesinin yaşlı farelerin erken vefatına neden olduğunu ortaya koydu. Analistler, insanlarda uçak yolculuklarında ya da devamlı gece çalışma sonrası ortaya çıkan tesiri tanımlamak için değişik yaşlarda surattan fazla farenin uyku kumpasını bozdu.
Uyku kumpası devamlı bozulan yaşlı fareler erken can veriyor. Bunun için analistler, her birinde 30 yaşlı ve 9 genç farenin bulunduğu 3 grubu teste tabi yakaladı.
Birinci grup 8 hafta süresince haftada bir kere, ışık verilerek ya da karanlıkta vazgeçilerek 6 saat daha erken, ikinci grup 6 saat daha geç uyandırıldı. Üçüncü gruptaki farelerinse uyku saatleri değiştirilmedi.
Genç farelerin gidişattan etkilenmediği, ancak 6 saat geç uyandırılan yaşlı farelerin yüzde 68’inin, erken uyandırılanlarınsa yüzde 47’sinin yaşamda kalabildiği görüldü. Uyku saatleri değiştirilmeyen yaşlı farelerinse yüzde 83’ü yaşamda kaldı.
Işık gidişatı 4 saatte bir değiştirildiğindeyse daha fazla fare can verdi.
Virjinya Üniversitesinden Biyoloji profesörleri Gene Block ve Alec Davidson ile dostları, bu araştırmanın zaman farkı ve vefat arasındaki iletişimi tanımlamak mevzusunda kılavuz olabileceğini vurguladı.