Paylaş |
|
Tweet |
Türkiye’ye ithal edilen bazı tekstil mahsulleri zehir saçıyor. Kanserojen azo boyar madde ihtiva eden bu mahsulleri değil kullanmak, değmek bile sağlık açısından tehlike yaratıyor. Bunun teftişi için dün ehemmiyetli bir adım atıldı. Güvensiz madde kapsayan, sağlık açısından büyük tehlike yaratan mahsuller piyasadan toplatılacak, üreticisine ceza verilecek. Ayrıca gazeteye verilecek, TV’de yayımlanacak duyurularla hasarlı boya kapsayan bu mahsullerin geri çağrılması sağlanacak.
Milliyet Gazetesi nin haberine göre, ithal tekstil mahsullerindeki azo boyar madde teftişini Sağlık Bakanlığı ismine İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İHKİB yapıyor. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, işletmeleri eğitime tabi yakaladıklarını ve bu sayede kanserojen madde oranının düşme yoluna girdiğini söyledi.
Gümrükten alınan numunelerin tahlilini yapan Ekoteks Laboratuarı İcra Heyeti Başkanı Nilgün Özdemir, yapılan binlerce incelemeye atıfta bulunarak şunları söyledi: “Teftişlere ilk başladığımız yarıyılda 8 bin-9 bin ppm bedellerinde azo boyar madde tespit ediyorduk. Hâlâ bazı numunelerde banalin kat kat üstünde azo boyar madde tespit ediyoruz. Bu maddeler sıhhate çok hasarlı, kanserojen olduğu ispatlanmış, çok sıkı biçimde teftişleri sürdürüyoruz.”
‘Gümrükte bilave etmiyor’
Ekonomi Bakanlığı, gümrükler ve İTKİB işbirliğiyle yapılan ithalat himayeyi operasyonunda, ithal bir mahsulün 60 saniyede balakasının alındığını belirten Özdemir, “Test neticeyi 3 günde çıkıyor. Ancak mülk gümrükte alıkonulmuyor, piyasaya dağıtımı yapılıyor. Hududun üstünde azo boyar madde çıkarsa bertaraf koşul” dedi.
İncelemeye takılan işletmeler www.ebirlik.org sitesinde de duyuru ediliyor. Duyuruda şirketin ağzından, “Mahsulümüzde hasarlı boya tespit edildi. Aldığınız mahsulü getirin, parasını iade edelim” ifadeleri yer alıyor.
Ürünlerinde kanserojen madde çıkan işletmeler bültenle teşhir ediliyor.