Paylaş |
|
Tweet |
Yaz aylarında artan mangal neşesinin, kırmızı etin pişirilmesi sırasında sarihe çıkan maddeler ve kanser suratından kabusa dönebileceği bildirildi.
Yaz aylarında artan mangal neşesinin, kırmızı etin pişirilmesi sırasında sarihe çıkan nitrit ve nitrat gibi kanserojen maddeler ve kanser tehlikeyi oluşturan yanmış yağlar suratından kabusa dönebileceği bildirildi.
Türkiye Kanser Danışma Heyeti Abonesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Sağlık Kurumu Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada giderek dağılan kanser hastalıklarının yüzde 50’sinin önlenebileceğini söyledi.
Kansere yol açan faktörlerin başında tütünün geldiğini ifade eden Harorlu, bunu balanssız beslenme ve hareketsizlik, hasarlı ışınlar ve bazı virüslerin izlediğini vurguladı.
Sigaradan uzak durularak her sene kanserden can veren 60 bin şahıstan 20 bininin kurtarılabileceğini belirten Harorlu, şunları kaydoldu:
”Balanslı beslenme ve fiziksel etkinlik ile 20 bin şahıs daha yaşamda kalabilir. Her yarıyıl yanlış beslenme, kanser açısından tehlike oluşturabilir. Yaz aylarında da mangal ve güneş ışınları, kanser açısından tehlike taşıyor. Mangalda kırmızı etin pişirilmesi sırasında nitrit ve nitrat gibi kanserojen maddeler sarihe çıkıyor. Bu maddeler kanser için tehlikedir. Yeniden mangal sırasında yanmış yağ da kanser için tehlike oluşturuyor. Özellikle fazla yağlı beslenmek karaciğer ve pankreas kanserini tetikleyebiliyor. Bu surattan mangal sevinci, sağlık açısından bazı riskler taşıyor.”
Yaz aylarında güneş ışınlarının daha tesirli olduğunu belirten Harorlu, ”Cilt kanseri tehlikesini artıran güneş ışınlarından korunmak gerekiyor. Bu surattan yaz aylarında özellikle 11.00-15.00 saatlerinde güneş ışınlarına doğrudan maruz kalınmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatler tehlikeli olabilir” dedi.
Yağlı beslenmenin kanseri tetikleyebilen ehemmiyetli etmenlerden olduğunu vurgulayan Harorlu, ”Yaz aylarında su tüketimi çok ehemmiyetli. Günde en az 6 kadeh su içilmelidir. Kumpaslı su tüketimi fazla yağı emilimini eksiltir. Bu açıdan bakıldığında su sağlık açısından çok verimli. Ancak bedendeki fazla tuz kaybını önlemek için arada bir ayran seçim edilebilir” diye konuştu.