Paylaş |
|
Tweet |
Yapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve ur hücrelerinin gelişmesini yasakladığını gösteriyor.
Ordu Üniversitesi ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yapılan araştırmaların böğürtlenin kanser ve ur hücrelerinin gelişmesini yasakladığını ortaya koyduğunu bu sebeple kansere karşı böğürtlen harcanmasının bereketli olacağını söyledi.
Karadeniz, Ordu da fındığın ya da kivinin yerine seçenek olarak yapımına başlanan böğürtleninin giderek yaygınlaştığını söyledi. Son senelerde artan böğürtlen yetiştiriciliğinin dikkat çekici olduğunu ifade eden Karadeniz, Ordu da senede 4 ton böğürtlen üretildiğini, bu sayının gelecek senelerde çoğalmasını umduklarını söyledi.
Böğürtlenin kilosunun 6-7 TL den satıldığını ve üreticilerin pazar kasveti yaşamadıklarını anlatan Karadeniz, buna karşın pek çok insanın böğürtlenin bir şifa kaynağı olduğunu öğrenmediğini vurguladı.
Böğürtlendeki ellagic asit ur hücrelerini engelliyor
Böğürtlende ellagic asit bulunduğunu, yapılan araştırmaların bu asidin kanser ve ur hücrelerinin gelişmesini yasakladığını ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Karadeniz, Laboratuvar civarlarında yapılan çalışmalarda, kanserin başlangıcını ellagic asidin yasakladığı görülmüştür. İçeriğinde bol ölçüde ellagic asid bulunan böğürtlen, bu sebeple kansere karşı bire bir verimlidir. Kanser ve ur hücrelerinin gelişmesini yasakladığı araştırmalarla ortaya konulan böğürtlenin, kansere karşı harcanması bereketli olacaktır dedi.
Karadeniz, böğürtlenin kanser ve urların yanı gizeme bedenin muhtelif yerlerinde alana gelen şişliklere, sızılara, yüksek tansiyona, şekere, göğüs ve solunum yolu hastalıklarına da iyi geldiğine işaret etti.
Böğürtlenin yaralara sürülürse yaranın iyileşmesini süratlendireceğini, kabızlığa iyi geldiğini, insanları tok yakaladığı için perhiz listesinde yer alabileceğini belirten Karadeniz, böğürtlenin yaprakları kaynatılıp içilirse diş ve diş etlerine, kökleri kaynatılıp içilirse de böbreklerdeki taşların düşmesine dayanakçı olacağını ifade etti.
Karadeniz, organik asitler, mineraller ve vitaminler güzergahından zengin olan böğürtlenin tüketiminin yaygınlaşmasının, imalin de yaygınlaşmasına yol kalemtıraşını kaydetti.
Prof. Dr. Turan Karadeniz
Ordu Üniversitesi ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı
AA