Paylaş |
|
Tweet |
Ender görülen kanser cinslerinden olan testis kanseri özellikle 35 yaş ortamındaki erkeklerde görülmektedir. İyileşme oranı yüksek olmasıyla birlikte erken tanı oldukça ehemmiyetlidir.
Testis kanseri çoğunlukla, sperm üreten hücrelerde başlar. Kanser ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat toplar. Bu yumru genellikle değildiği zaman acımaz. Erken evrelerde başka bulgu yoktur. Bir Hayli erkek uru kendisi keşfeder. Ne kadar erken fark edilirse o kadar iyidir. Genellikle kanser yalnızca tek testisi tesirler.
Testiste yumru veya şişmeMuhtemelen bölgesel ağrı veya hassasiyetTestiste ağırlık hissi bazen
Testis kanseri genç erkeklerde, özellikle 15-35 yaşlarında ve siyah erkeklere mukayeseyle beyaz erkekler arasında daha çok görülür. Şayet testislerin biri veya her ikisi doğumda inmemişse, ileride her iki testis için de kanser tehlikeyi daha büyüktür. Erken tespit edilerek rehabilitasyon edilirse, kanser genellikle iyileşebilir.
Kendi kendini tetkik ile skrotum içindeki ur veya başka bir yaradılışın varlığı fark edilebilir. Böyle bir yumru fark ederseniz, acıyıp acımadığına bakmadan hemen hekime müracaat etin. Teşhisi doğrulamak için ultrasonografi yapılabilir. Testisteki bir ur hemen her zaman habistir, ama urun varlığından emin olmak için hekim tetkiki zorunludur. Testisleri ve skrotumu etkileyen başka koşullarda da eş yumrular ortaya çıkabilir. Epididimit, Hidrosel, Vanikosel ve Orşit gibi. Bunların bir kısmı da zararsızdır.
Testiste ur varsa, operasyonla çıkartılması koşuldur. Ur habis ise, bedenin başka yerlerine parçalayıp ayrılmadığını kavramak için, kan testleri, röntgen ve başka testler gerekir. Testis kanseri teşhisi konulan erkeklerin yüzde 70 i rehabilitasyondan sonra 5 sene veya daha fazla yaşarlar 5 sene sağ kalma oranı. Ancak, bu geç evrede keşfedilmiş kanserleri de içermektedir. Testis kanserlerinin en çok görülen cinsi olan seminom erken teşhis ve rehabilitasyon edilirse, hemen hemen tam olaylarda iyileşebilir.
Hasta testisin operasyonla alınması zorunludur. Bu erkekliğin kaybedileceği anlamına gelmez, zira geride kalan sıhhatli testis bedenin sıradan cinsel ve hormon üretme işlevlerini yerine getirebilir. İki testis de kaybedilirse, kısırlık alana çıkar. Ancak 3 haftada bir enjeksiyonla erkeklik hormonu verilerek zorunlu olan sıradan cinsel işlev sağlanabilir.
Kanserlerin bedenin değişik kısımlarına dağılmasını önlemek veya dağılmışsa ona karşı çaba edebilmek için radyoterapi veya kemoterapi kullanılır.