Paylaş |
|
Tweet |
Uykuya yenik düşmeyin sahura kalkmayı umursamama etmeyin
Ramazan ayı bu sene de sıcak ve uzun yaz günlerine denk geliyor. Bu durum ramazanda doğru beslenmenin ehemmiyeti daha da artırıyor. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Dyt. Cemal Aytaç Ak, iftarla sahur arasında dört öğün beslenmek gerektiğini dikkat topluyor ve kesinlikle sahura kalkılması gerektiğini dikkat topluyor.
Ramazan ayında mide meselelerinden etkilenmemek ve daha rahat oruç yakalamak isteyenler için beslenme büyük ehemmiyet taşıyor.Beslenme ve Perhiz Uzmanı Cemal Aytaç Ak, pek çok insanın gece sahura kalkmadan oruç yakalamayı tercih ettiğine ancak bu gidişatın beden için mahzurlu olduğuna dikkat sürüklüyor: Ramazanda zati uzun olan açlık süresi, gece sahura kalkılmazsa daha da uzar ve halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi şeker düşmesi gibi bir ekip sağlık meseleleri görülebilir. Bu sebeple sahura kalkılmalı ve besin tercihi mevzusunda dikkatli davranılmalı diyor.
Akışkan alımına dikkat edin
Sahurda çok yağlı, tuzlu ve fazla tatlı besinlerden sakınmak gerektiğini aktaran Diyetisyen Ak, Sıcak havalarda, oruç esnasında fazla akışkan kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için akışkan alınması lüzumludur. Bu sebeple sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, sarih çay gibi meşrubatlar ağırlıklı olarak harcanmalı diye balaka veriyor.
Sahur sofrasında olması gerekenler: Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, ham sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze bunalmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek.
İftarda nasıl beslenmeli?
Gün boyu oruç yakalandıktan sonra iftar sofralarında da dikkatli olmak gerekiyor. Dyt. Cemal Aytaç Ak, iftar yemeğinin yavaş yavaş ve ufak porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğini belirterek şunları anlatıyor: Metabolizmayı çalıştırmak ve birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık meselelerini yasaklamak için, saatler süren açlık sonrasında mideye yüklenmemek gerekir. Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, akışkan kapsayan hafif bir öğün seçim edilmeli ve 20-30 dakika dinlenilmelidir. Misal olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim bütün hububatlı ekmek harcandıktan sonra 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir.
İftar sofrasında yenilebilecek ana yemekler: Izgara veya fırında yağı alınmış et veya tensiz tavuk, hindi, balık, bunun yanında sebze yemeği, ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar, kesinlikle salata. Günde en az 2-3 su bardağı yoğurt, ayran veya süt. Ana yemekten 1-2 saat sonra meyve.
Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan sakınması gerektiğini aktaran Diyetisyen Ak, Tatlı harcanacaksa az olmak koşuluyla güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlılar seçim edilmelidir diyor.