Paylaş |
|
Tweet |
Elma uzmanlar tarafından sıhhatli yaşamaya önemseyen bireylerin yanından beceriksiz etmeyeceği meyveler arasında gösteriliyor.
Dünyada 5 binden fazla cinsi olan elma, kabuğu, sirkesi, suyu ve ham haliyle insan yaşamında çok ehemmiyetli bir yiyecek ve yaşam kaynağı oluşturuyor.
Elma uzmanlar tarafından sıhhatli yaşamaya önemseyen bireylerin yanından beceriksiz etmeyeceği meyveler arasında gösteriliyor. Organik asitler, fosfor, sodanın yanı gizeme, A, B1, B2, C, E vitaminleri bulunan elma, taze meyve, meyve suyu ve sirke olarak kullanılabiliyor.
Ham elma kabuğu da yenildiğinde bedendeki ürik asit oranını eksiltirken, ham elma kapsadığı organik asitler, soda ve fosfor takviyeyi ile beyin, karaciğer ve mideyi pozitif etkiliyor. Pişmiş elma ile yapılan hoşaf cinsi gıdalar gevşetici olurken kabızlık meselesini de giderebiliyor. Taze elma suyu ile yıkanan buruşuk ve pörsük tenler canlılık ve tazelik kazanıyor. Ayrıca ten döküntülerine, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları, damar sertliği, egzama ve romatizma hastalıklarına karşı da zaferle kullanılabilen elmanın suyu, soğuk algınlığı, öksürük, ses kısıklığı, yüksek ateş ve irinli hastalıklara çok iyi geliyor.
Bütün bunların yanı gizeme elma suyu sindirim sistemini uyarıyor ve mide mukozasını kuvvetlendiriyor. Uyku meseleyi olanlar ise uyumadan evvel bir elma yediklerinde daha rahat uykuya dalabiliyorlar. Çiğ elma rendesi de ishale karşı galibiyetli bir biçimde kullanılabiliyor. Öte yandan, elma kürü, gut, böbrek, mesane, hastalıkları ve hemoroite hastalarına şifa veriyor.
Elma sirkesi de, natürel bir yaşam iksiri olarak kabul ediliyor. Elma sirkesi, bedeni genel anlamda güçlendiriyor, muhtelif hastalık belirtilerini rahatlatıyor ve cilt bakımı için kullanılabiliyor.
Elma sirkesi, çiçek balı ile karıştırıldığında ise daha geniş bir kullanım alanına sahip olabiliyor. 1 kadeh su, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı çiçek balının karışımından elde ürün, aç karnına içildiğinde, bedenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, canlılık ve efor kazandırdığı gibi sirkenin kapsadığı yüksek orandaki potasyum sayesinde kalp adaleleri dahil olmak üzere tüm adale yapısı da güçleniyor.
Elma sirkeli bal kokteyli sayesinde sık sık grip, soğuk algınlığı veya üst solunum yolları irinine tutulan bireylerin bağışıklık sistemleri kuvvetleneceği için daha rahat bir kış geçirilebiliyor.
Ayrıca elma sirkeli bal kokteyli aralıksız içildiğinde ve salataya elma sirkesi kullanıldığında da yüksek kolesterolü düşürmeye destekçi oluyor ve öksürüğe de iyi geliyor.
Elma sirkesiyle nemlendirilen bir bez baldıra sarıldığında ise 25-30 dakika bekletilirse varis şikayetlerini eksiltiyor. Sitede, elma sirkesinin, PH kıymeti insan teninin PH kıymeti ile aynı seviyede olduğu için insan teninin asidik koruma örtüsünün kuvvetlendirilmesinde kullanılabileceği ifade ediliyor.