Paylaş |
|
Tweet |
Folik asit, B9 vitamini olarak da öğrenilen suda çözünür bir vitamin olan sentetik bir folat biçimidir.
Folat, natürel folattan değişik olduğu için beden kullanmadan evvel etkin B9 vitamini formuna dönüştürülmesi gerekir. Bu harekât, her biri birkaç enzim gerektiren dört safhada reelleşir. Bu enzimlerden biri MTHFR metilenetetrahidrofolat redüktaz enzimdir. Bazı insanlar, MTHFR’nin aktifliğini eksilten genetik değişinimlere sahiptir ve bu da kanda folat birikmesine yol açabilir. Kandaki folat birikimi, bozulmuş bağışıklık işlevi, eksilmiş beyin işlevi ve kanser hücrelerinin süratli gelişmesi dahil olmak üzere negatif sağlık tesirleriyle ilişkilendirilmiştir. Böylece folik asidin etkin forma dönüşme oranı genetik olarak tanımlanır ve herkes için fertseldir.
Folik asit, çağdaş beslenme araştırmalarında en çok tartışılan mevzulardan biridir. B9 vitamininin natürel formu folattır. Folat açısından zengin yiyecekler arasında şunları sayabiliriz;
BaklagillerKuşkonmazEnginarYumurtaYeşil yapraklı sebzeler ıspanak, roka, lahanaPancarTurunçgillerBrüksel lahanasıBrokoliFındıkDana karaciğeriBuğday tohumuPapayaMuzAvokado
Bununla beraber araştırmalar, çoğu insanın harcadığı yiyeceklerde lüzumlarını karşılayacak kadar folat almadığını gösteriyor. Bu sebeple bir hayli ülke beyaz unlar, ekmekler ve hububatlar gibi arıtılmış hububatları folatla destek ederek yurttaşlarının gereksinimi olan folatı almasına dayanakçı olmaktadır.
Yetişkinler için B9 vitamini için belirtilen fizyolojik gereksinim günde 400 mcg’dir. Hamile bayanların günde 600 mcg’ye gereksinimi vardır, çocuklar için günde 50-400 mcg ortamıdır. Genel olarak izin verilen üst tüketim seviyesi günde 1000 mcg’dir.
Yeterli B9 vitamini seviyeleri, öncelikle nöral tüp hatalarının önlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Hamileliğin ilk haftalarında düşük folat seviyeleri beyin, omurilik ve omurgada malformasyonlara yol açar. Bayanların % 90 kadarı yeterli B9 vitamini almadığından, faize çağındaki tüm bayanların günde en az 400 mcg ek folat almaları önerilir. Hamile bayanlara müteveccih pek çok gıda dayanağı folik asit kapsar, ancak beden bu etkin B9 vitamini formunu ek mutasyonlar olmadan kullanabildiğinden, metilfolat kapsayan özel yiyecek dayanakları kullanmak daha iyidir.
Yüksek ölçüde folat alımının meme, bağırsak, akciğer ve pankreas kanserleri dahil olmak üzere muhtelif kanserlere karşı gözettiği öğrenilmektedir. Bu büyük ihtimalle folatın gen ekspresyonundaki rolünden kaynaklanmaktadır. Bazı analistler, düşük folat seviyelerinin anormal hücre gelişmesi tehlikesini artırabileceğine inanıyor.
Düşük folat seviyeleri ayrıca tereddüt ve basitçe kırılabilen Deoksirübo Nükleik Asit yaradılışına katkıda bulunur ve bu da kanser tehlikesini artırabilir. Bununla beraber, halihazırda kanseri olan bireyler için, yüksek folat alımının ancak besinlerden değil gıda dayanakları biçiminde belli ur cinslerinin gelişmesini teşvik edebileceğine dair bazı deliller vardır.
Yeterli folat seviyeleri, kalp hastalığına bağlı olan homosistein seviyelerini düşürmeye dayanakçı olur.
Folat homosisteini, metiyonine dönüştürmeye dayanakçı olur. Folat beceriksiz olduğunda homosistein seviyeleri yükselir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, günlük folat alımının homosistein seviyelerini % 25 oranında düşürebildiğini göstermiştir.
Bununla beraber, irinli bağırsak hastalığı, sigara içenler ve içki bağımlıları olan bireylerde folat noksanlığı olabilir.
Artan kan homosistein seviyeleriMegaloblastik kansızlık genişlemiş alyuvarlı kansızlıkYorgunlukHalsizlikSinirlilikNefes darlığı
Megaloblastik kansızlığın hem folat noksanlığının bir işareti hem de B12 vitamini noksanlığının bir işareti olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu vaziyette folik asit almak, B12 vitamini yetersizliğini düzenlemeden kansızlığı iyileştirebilir ve bu da nöropatilere yol açabilir.