Paylaş |
|
Tweet |
Klorofil, hazmedilebilir protein, vitamin, mineral, enzim ve karotenoidlerin zengin bir kaynağıdır. Kalorisi kısıtlanmış perhizlerde çok iyi bir besleyicidir. Klorofilin hasar görmüş dokuların iyileşme süratini çoğaldırdığı bulunmuştur. Özellikle sindirim sisteminde makûs koku yaratan bakterileri yok ederek sindirim sistemine takviyeci olur.
Klorofil, hazmedilebilir protein, vitamin, mineral, enzim ve karotenoidlerin zengin bir kaynağıdır. Kalorisi kısıtlanmış perhizlerde çok iyi bir besleyicidir. Klorofilin hasar görmüş dokuların iyileşme süratini çoğaldırdığı bulunmuştur. Özellikle sindirim sisteminde makûs koku yaratan bakterileri yok ederek sindirim sistemine takviyeci olur.
Ayrıca klorofil hemoglobine çok eş yapıdadır, kan imalini artırdığı da düşünülmektedir. Klorofilin hasar görmüş dokuların iyileşme süratini artırdığı bulunmuştur. Beden işlevlerinin balanslı çalışmasını sağlayıp bedenin ihtiyaç dinlediği gıdaları en üst seviyede kullanmalarına takviyeci olabildiği gibi bedeni hasarlı maddelerden de arınabilir. Bu özelliğinden dolayı bedenimizi “akort edici” denilebilir. Hasarlı zehirli maddelerden gözetici özelliği dışında, bu zehirli maddeleri arıtarak sanki bedenin natürel deodorantı olarak da vazife yapar. Bu sebeple beslenirken koyu yeşil yapraklı sebzeler ile maydanoz, dereotu, naneyi bolca harcamalıyız.
Misalin ödem meseleyi sürükleyen, sık sık hasta olan şahıslar beslenmelerinde maydanoza ağırlık verdiklerinde galibiyetli neticeler almaktadırlar. Zira maydanoz suyundaki yüksek klorofil ölçüyü kanı artırarak oksijeni metabolize eder; böbrekleri, karaciğeri, idrar yollarını pakler.
Yeşil sebzelere rengini, klorofil ismi verilen pigment verir. Klorofil sıcağa dayanıklı olmadığı için çok pişirilen sebzeler renklerini yitirir, bu sebeple yeşil sebzeler kısa müddette, az su ve yağla pişirilmelidir. Böylece sebze hem lezzetini hem de gıda bedelini çok fazla yitirmemiş olur. Ayrıca sebze yemeği pişerken kapağı sıkı sıkıya, devamlı kapalı yakalanırsa yeşil renk süratle kahverengiye dönüşeceğinden tencerenin kapağı ara gizeme açılmalıdır. Yeşil sebzelere renginin korunması için bazen soda ilave edilmektedir. Soda yemeğin hem lezzetini bozar hem de gıda kıymeti kaybına yol açar, netlikle ilave edilmemelidir.