Paylaş |
|
Tweet |
Sonbaharın yanaşması, yaz sıcaklarının çoğalması ile halsizlik çok daha fazla çoğalmış bulunuyor. Diyetisyen Çağatay Demir, halsizliği önlemek için neler yapılabileceğinden bahsediyor.
Bahar bitkinleri dikkat! Doğru yiyeceklerle enerjinizi yükseltebilirsiniz. Diyetisyen Çağatay Demir, çikolata ve limonatanın kısa süreli de olsa iyi sezdirdiğini, bakliyatın ise halsizliğin üstesinden geldiğini söyledi
Kışın sıkıntısından kurtulup baharın keyfini yaşamak için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Perhiz Uzmanı Çağatay Demir, şu günlerde hemen herkesin yakındığı bahar bitkinliğiyle gayret eden gıdaları ve yapılması gerekenlerle alakalı merak edilenleri şöyle anlatıyor…
Şayet şahıs kendisini bir anda bitkin seziyorsa dolaysız olarak kana karışacak bir şey yemesi gerekli. Mesela limonata ya da muz. Limonatanın içinde şeker ve limon vardır ve dolaysız kana karışır. Çikolata da kana karıştığı için kısa süreli bir enerji verir. Uzun vadede kendimizi bitkin sezmek istemiyorsak kompleks karbonhidratlar, bütün buğday ekmeği, kepekli makarna, bulgur pilavı, bakliyatlar yemeliyiz.
Bunun için öncelikle posa içeriği yüksek gıdalar harcamalıyız. Mesela bulgur pilavı. Beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi gıdaları önermiyoruz. Bunun yerine esmer pirinç, kepekli makarna, baklagillerin harcanmasında fayda vardır.
Şayet bir şahıs karbonhidrattan düşük çok yağlı ve çok proteinli şeyler yiyorsa natürel olarak bedende çok fazla enerji üretilmez. Mesela bir insan kesintisiz et yiyorsa o insanın bedeni çok fazla enerji üretmez ve bitkinliğe yol açar. Kızartma cinsi besinler de aynı şekilde.
Kahvede bildiğiniz gibi kafein denilen bir madde var ve bu madde netlikle dikkat açıcı ve enerji yaradılışını süratlendirici bir şeydir. O surattan bitkinliği unutturmaz ama geçici olarak kendinizi daha dinamik sezmenizi sağlar.
Netlikle olur. Özellikle de şuursuz yapılan perhizlerde. Düşük kalori, beceriksiz vitamin, beceriksiz akışkan alan şahıslarda netlikle bitkinlik olur. Demir yetersizliği kansızlığı yaşanır.
Verir ancak kısa süreli. Bu şekerli besinlere bal, pekmez de dahil. Kompleks karbonhidratlar öneri ediyoruz.
Kahvaltı:
Şekersiz sarih çay azıcık limon damlatılabilir1 dilim yağsız beyaz peynir1 adet haşlanmış yumurta haftada 3-4 günSöğüş domates, biber, salatalık2 dilim bütün buğday ekmeği
Ara Öğünler:
Meyve, ayran ve galeta veya kuru kayısı ve ceviz ikilisi mesela 4 kuru kayısı-3 ceviz
Öğlen:
Izgara et yanında bol salata haftada 2 gün kırmızı, öteki günler beyaz et olabilirAyran, yoğurt ya da cacıkTam buğday ekmeği, baklagil yemeği ya da bulgur pilavı
Akşam :
Sebze yemeğiSalataYoğurtBuğday ekmeği, bulgur pilavı ya da baklagil.
Mevsim farklılığı insan biyoritmini negatif etkiliyor. Baharda havadaki elektrik yükü çoğalıyor. Olumsuz yüklü iyonlar bitkinlik, halsizlik ve gerginliklere neden oluyor. Bahar bitkinliğinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Uzun süren bahar bitkinliği rehabilitasyon edilmezse kronik bunalıma neden olabilir” diye uyarıyor. Bitkinliğin bazı hastalıkları gölgelediğini söyleyen Dr. Atasoyu, “Anemi, urlar, tiroit hastalıkları, fibromiyalji, bunalım gibi nedenler bitkinlik için incelenmesi gereken meselelerdir” diyor.
Beslenme bozuklukları.Yeterli vitamin alınmaması.Tembel bir yaşam biçimi.Tiroit kumpassızlıkları. Bu bezin az çalışması bitkinlik bulgularını artırıyor. Böyle vaziyetlerde hafıza zayıflaması, uyku meyli, kas ağrıları bayağıdan fazla görülüyor.Birçok enfeksiyon hastalığı bitkinlik bulgularını artırıyor.Tansiyon, kalp, alerji, nezle ve bazı ağrı kesici ilaçların kullanımı.Tansiyonda oynama, kan şekeri düşmeleri, stresli iş etrafı da bitkinliğe yol açar.