Paylaş |
|
Tweet |
Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kere 8. asırda keşfedildi. Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. asırda Avrupa’ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerini parçaladı. Akdeniz abuhavayı ile aynılaşan limon, salata ve yemeklerin yanı gizeme tatlıların da baş tacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip.
Anayurdu Kuzey Hindistan olan limon, ilk kere 8. asırda keşfedildi. Daha sonra Araplar aracılığıyla 12. asırda Avrupa’ya getirildi ve bu tarihten itibaren başta Sicilya olmak üzere tüm Akdeniz ülkelerini parçaladı. Akdeniz abuhavayı ile aynılaşan limon, salata ve yemeklerin yanı gizeme tatlıların da baş tacı. Akdeniz yemek kültüründe de özel bir yere sahip.
Limonu satın alırken, kabuğunun sert ve parlak olmasına özen gösterin. Minik limonlar büyüklerden daha sulu olup çekirdekleri daha azdır.
Limonun kabuğu düzgün ve ince olmalı. Kalın kabuklu limonlar rendelemek için daha uygundur.
Limonun kabuğu pörsümüş, üzerinde kara kirler varsa ve çok kuru veya yumuşak ise satın almayı
Taze limonu buzdolabında gizleyin. 2 hafta süresince taze kalacağından emin olabilirsiniz. Limon suyunu sıktıktan sonra kapalı bir kaba alıp buzdolabında 3-4 gün bekletebilirsiniz.
Limonu kurutmak için: Ortadan ikiye kesip incecik dilimleyin. Güneşte bekletip kurutun.
Yağ çözücü olarak kullanabilirsiniz
Limon kabuğu “limonene” denilen aromatik bir yağ özü kapsıyor. Tesirli bir dezenfektan ve arınıcı özellikler kapsıyor. Yağlı tava ve tencereleri arınmak için idealdir. Bu sebeple mutfak paklik mahsullerinin bileşiğinde bulaşık deterjanları ve bulaşık aygıtı deterjanlarında limon çok sık kullanılıyor.
Dolaşım meselelerine limon suyu
Eğer dolaşım meselelerinden yakınıyorsanız limon günlük beslenmenizde yer almalı. Her gün yarım limon suyunu ılık suya ilave edip balla tatlandırın.
Spor yapanlar için bir kadeh ılık suya ilave edilmiş birkaç damla limon suyu hem susuzluğu gideriyor hem de terleme ile kaybedilen mineralleri geri kazandırıyor. Özellikle bal ya da şeker ilave edilmiş limonata, ani enerji verici tesiriyle spor sonrası için ideal.
Limonun gevşetici tesiri var. Birkaç taze limon yaprağını 2 kadeh suda haşlayıp süzün. Bal ilave edip ılık olarak günde birkaç çay kadehi için. Stresten uzak durmak için limon yaprağı çayı kürünü birkaç hafta devam ettirin.
İştahsız çocuklara birkaç damla limon suyu
Çocuğunuz iştahsız ise yemeklerden evvel birkaç damla limon suyu içirin. Bu mideyi etkileyip iştahını artıracaktır.
1 limonu dilimleyin ve üzerini örtecek kadar su ilave edip kaynatın. Süzüp ılık olarak için. Ya da sıcak suya birkaç damla limon suyu damlatıp 1 çay kaşığı şeker ile tatlandırın ve 1 hafta süresince her gün 1-2 kadeh sıcak olarak için.
Mide bulantısını davacıysanız 3-4 limonu dilimleyip çaydanlığa alın. Üzerine 1 litre su ilave edip kaynatın. Süzüp sıcak olarak için.