Paylaş |
|
Tweet |
Tene rengini veren hücrelerden başlayan bir kanser cinsidir. Malign Melanom belirtileri, teşhis ve rehabilitasyon usulleri.
Mevcut bir benin görünümündeki farklılıklar boyut, renk, kanama, ülserleşme gibi; kenarları kumpassız, asimetrik, değişik renkte ve gitgide gelişen yeni bir ben gelişimi; aşikar hudutlu, elmas biçiminde koyu kahve veya siyah renkli nodüller melanom olabileceği gibi beyaz, kırmızı, mor bir kitle amelanotik melanom biçiminde de olabilir.
Patolojik tanı için biyopsi, karaciğer tutulumunun olup olmadığının tespit etilmesi için karaciğer işlev testleri, akciğer tutulumunun incelenmesi için akciğer filmi ve kuşkulu öteki yerler için öteki muayeneler lenf nodu biyopsisi, bilgisayarlı tomografi gibi.
Malign melanom, cilt kanserleri arasında en ender görüleni olmakla beraber, en risklisidir. Sıklıkla ciltte görülmekle beraber, bazen ağız içinde, makatta, vajende, beyin çeperlerinde, göz kapağının iç yüzeyinde ve ağ tabakada göz da ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilmekle beraber, en sık 40-60 yaşları arasında görülür. Bayanlarda belden altta, erkeklerde belden yukarıyada ve her iki türde de kollarda görülme sıklığı çoğalmaktadır. Bunun en ehemmiyetli sebebi olarak güneşte uzun zaman kalma gösterilmektedir.
Melanom, tendeki melanosit ismi verilen hücrelerden köken alır. Melanositler tene rengini veren melanin maddesini üretirler. Sarışınlarda melanom daha sık görülmekle beraber, hiç kimse bu hastalığa karşı dayanıklı değildir. Misalin zencilerde daha çok avuç içinde, ayak tabanında ve tırnak altlarında alana kazanç.
Rehabilitasyon açısından; malign melanomun derin katmanlara erişmeden tespit etilmesi ve kitlenin derinliği son derece ehemmiyetlidir. Erken tanı sırasında klasik benlerden ve displastik benlerden bölmesi gerekir, ikincisi için biyopsi zorunludur. Şüphelenildiğinde şipşak hekime başvuru edilmelidir, zira bu kanser, mevcut kanserler arasında en çok dağılanlardan birisidir.
Melanom da öteki ten kanserleri gibi güneşe maruz kalma ile alakalıdır. Genelde 20 yaş evvelinde sık sık şiddetli biçimde güneş yanığı oluşanlarda kollanır. Özellikle öğlen sürelerinde güneşderi korunmak gerekir. Bronzlaşma merkezlerinden uzak durun, ayda bir cildinizi hakimiyet edin, yeni ben yaradılışlarını takip edin, yukarıyada belirtilen farklılıkları görüyorsanız hekiminize başvuru edin.
Malign melanom dağılmamışsa cerrahi olarak alınabilir, şayet yayılımdan şüpheleniliyorsa yakınındaki lenf nodlarının da alınması gerekebilir. Yayılım olan hastalarda ilaç rehabilitasyonu ve immünoterapi uygulanabilir.
Erken tanınan olgular genelde zaferli bir biçimde rehabilitasyon edilir. Hastalığın neticeyi, çıkarılan kitlenin kalınlığı ile yakın ilişkilidir misalin; kalınlığı 0.76mm’nin altındaki kanserlerde 5 senelik yaşama yüzdesi %95’in üzerinde iken, kalınlığı 4mm ve üzerindeki kitlelerde 5 senelik yaşama yüzdesi takribî %50’dir. Ancak kitlenin kalınlığının yanı gizeme; kanserin yeri, sihrime sürati, bedenin verdiği lenfosittik yanıt ve yukarıyada da belirtildiği gibi erken tanı yaşam müddetini etkileyen etkenlerdendir.