Bilgi
Kategoriler

Karbon Monoksit (CO) Zehirlenmesi

Karbon Monoksit (CO) Zehirlenmesi
Paylaş
 

Bütün hayati işlevleri etkileyen beyin, gelişimi ömür boyu süren bir uzuv. Sıhhatli beslenme, beyin gelişimini pozitif etkilediği gibi nörolojik birçok hastalığın da önüne geçilebiliyor.

Balık, üzüm, badem ve ceviz gibi besinler, hafızayı güçlendirerek, alzheimer gibi hastalıkları önlüyor. Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Kumpaslı ve sıhhatli beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyin geliştirmek ve beslemek de olası olabiliyor. Uzun süren beslenme bozuklukları ise asap sistemini negatif etkiliyor. Beyin, Asap ve Omurilik Cerrahı Prof. Dr. İlhan Elmacı, “Balanssız ve beceriksiz beslenme, beyindeki hücre sayısını ve asap hücrelerinin gelişimini yasaklayarak kalıcı zararlara bile neden olabilmektedir.” diyor.

Anne adaylarına gebelik boyunca kumpaslı ve sıhhatli beslenmeyi öneren Prof. Elmacı, bebeğin hafıza gelişimi için de gebelik zamanınca folik asidi yeterli ölçüde almayı nasihat ediyor. Folik asidin erişkinler için de ehemmiyetli olduğunu kaydeden Prof. Elmacı, “Alzheimer ve bunama tehlikesine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi besinler harcanmalıdır.” teklifinde bulunuyor. Uzun süreli fazla şeker tüketiminin nörolojik meseleleri ortaya çıkardığını dile getiren İlhan Elmacı, şunları aktarıyor: “Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Balık yağıyla birlikte bitkisel yağ tüketimi beyin sıhhati bakımından ehemmiyetli bir yer yakalamaktadır.” Hafıza ve zekâ gelişimi açısından B vitaminlerini kapsayan besinlerin biltihapçı sırada geldiğini söyleyen uzman, B vitamini yetersizliğinde bunalım, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat yetersizliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kuşum, unutkanlık ve asaplılık görülebileceğini belirtiyor.

Unutkanlığa Karşı Balık Yiyin!

Omega 3 asidi bakımından zengin olan balığın, beyin işlevlerinin daha düzgün çalışmasına dayanakçı olduğunu söyleyen Prof. İlhan Elmacı, “Omega 3, beyin için daha fazla oksijen sağlayarak daha önceki balakaları anımsamasını sağlar. Balık kapsadığı protein ve amino asitlerle de, beyin tabakasının lüzumu olan akışkanı karşılayarak hafızayı kuvvetlendirir. Balık yemek, ayrıca yoğun stres altında daha süratli düşünmeye dayanakçı olmaktadır.” ifadelerini kullanıyor. E vitamininin ise beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurduğunu aktaran Prof. Elmacı, şunları söylüyor “E vitamini doğrultusundan zengin olan badem, beyindeki yaşlanmayı yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sıhhati için birçok elementi de kapsamaktadır. Bademin yanı gizeme ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sıhhati açısından harcanması gereken besinler arasındadır.” Son senelerde yapılan araştırmalara göre üzümşöhret dopamin salgılamasını artırarak problem çözme hünerini geliştirdiğini kaydeden Elmacı, “Bunun yanında bor bakımından zengin olan üzüm, konsantrasyon ve hafızayı da geliştiriyor.” biçiminde konuşuyor. Prof. İlhan Elmacı, beyin sıhhati için uzak durulması gerekenleri ise şöyle sıralıyor: “İçki, işlenmiş besinler, çok tuzlu besinler, işlenmiş proteinler ve fazla ölçüde kullanılan şeker.” 

Bu yazı 406 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

Yorum yazmak için giriş yapmalısın

maltepe escort ataşehir escort pendik escort kartal escort anadolu yakası escort kadıköy escort istanbul escort ataşehir escort masöz masaj salonu maltepe escort escort bayan