Paylaş |
|
Tweet |
Günümüzde kanser hadiselerinin sıklığı çoğalmaya devam ediyor. Kanserin en ehemmiyetli iki sebebini sigara ve makûs beslenme alışkanlıkları oluşturuyor. Yaşlı popülasyonun çoğalması ve bir beslenme bozukluğu olan kiloluluk da kanser hadiselerinin çoğalışında ehemmiyetli rol oynuyor.
Günümüzde kanser hadiselerinin sıklığı çoğalmaya devam ediyor. Kanserin en ehemmiyetli iki sebebini sigara ve makûs beslenme alışkanlıkları oluşturuyor. Yaşlı popülasyonun çoğalması ve bir beslenme bozukluğu olan kiloluluk da kanser hadiselerinin çoğalışında ehemmiyetli rol oynuyor. Bu sebeple yalnızca sigarayı vazgeçip, sıhhatli bir beslenme alışkanlığı elde ederek kanser hadiselerinin büyük çoğunluğunu önleyebiliriz. Kanserden korunmada nebatsal mahsuller en başta gelmektedir. Belki de nebatsal mahsulleri renklerine göre sınıflayarak kendinize kumpaslı tüketim alışkanlığı elde edebilirsiniz.
Meyvelerin renkleri bizim için iyi birer işarettir. Her cins renkten meyveyi uygun biçimde harcamalıyız. Ancak şu kusura düşülmemelidir; meyvelerin çoğunun içinde eş işlev gören bereketli maddeler vardır. Meyvelerin abuhavaya göre yetiştikleri yerler değişik olduğu için siz kendi etrafınızdaki ve kendi coğrafyanızdaki mahsulleri seçim etmelisiniz. Misalin kanseri önlüyor diye illa mango suyu içmeniz gerekmez. Portakal, greyfurt, kızılcık, vişne vb. kendi coğrafyanızın mahsulleri de aynı özellikleri taşır.
Meyve tüketiminizi renklere göre yapıp, her gün değişik renkten meyvelerin tüketimine özen gösterebilirsiniz. Meyveleri sarı, kırmızı, koyu kırmızı, yeşil gibi ana renklerde değerlendirerek harcamaya dikkat edebilirsiniz.
Sebzeleri de renklerine göre sınıflamalı ve her renkten uygun aralıklarla harcamalısınız. Ana renkler koyu yeşil ıspanak, pazı, maydonoz, roka, tere, nane, brokoli vb., mor lahana, patlıcan, turp, kırmızı domates, kırmızı biber vb., beyaz karnabahar, lahana, taze soğan, sarımsak, pırasa, turp, kereviz vb., sarı patates-kızartma değil-, havuç, sarih yeşil taze fasulye, kıvırcık, yeşil biber vb.
Burada da renkleri kullanabilirsiniz. Beyaz kuru fasulye vb., sarı mercimek vb., yeşil yeşil mercimek vb., mor barbunya gibi…kuru baklagiller posa alımı için son derece ehemmiyetlidir. Posa alımının çoğalması tek başına kalın barsak kanserlerinin neredeyse yarısını önleyebilir. Ayrıca çok ehemmiyetli birer protein kaynağıdırlar. Kuru baklagil tüketimi alışkanlığı çocukluk yarıyılındaki damak tadı ve alınan kültür ile yakından alakalıdır. Bu sebeple çocukların kuru baklagil tüketimi özellikle teşvik edilmelidir.