Paylaş |
|
Tweet |
Yapılan son çalışmalar zerdeçalın muhteşem bereketlerini ortaya koydu. Kahvaltıda bir gram zerdaçal yemenin belleği kuvvetlendirdiği tanımlandı. Ayrıca zerdeçal anti kansorejen maddeler ihtiva ediyor. Zerdeçal damarları arınıyor, kan akışını süratlendiriyor.
Tayvan’da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdaçal harcamanın diyabetin ilk düzeyinde ve öğrenişsel kabiliyetlerinde eksilme tehlikeyi bulunan şahısların belleğini kuvvetlendirdiğini gösterdi.
Araştırmanın neticeleri, “Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” mecmuasında yayımlandı.
Zerdeçal, dünya genelinde dört bin yıldır kullanılan bir baharat. Osmanlı yarıyılı da dahil olmak üzere dünyada kullanımı hep baharat olarak kalmıştır. Uzakdoğu başta olmak üzere çok ehemmiyetli hastalıklara deva olabildiği öğrenilmekte ve rehabilitasyonlarında kullanılmaktadır.
Zerdecal.org ‘da yer alan bir yazıya göre: Zerdeçalın normal olarak öğrenilen iyileştirici özellikleri, mide salgısı, bağırsak hareketleri ve safra asitlerinin karaciğerde imalini artırıcı tesirleridir. Yapılan yeni bilimsel araştırmalar ile bahsedilen normal iyileştirici kaliteleri yanında curcumin’in özellikle bazı yaygın kanser cinslerine karşı ehemmiyetli tıbbi tesirleri olduğu ispatlanmıştır. Özellikle Hint Safranı denilen bariz sarı renkli curcumin pigmenti kapsayan zerdaçalın antikanserojen ,antitoksidatif ve cerahat geriletici antiinflammatuar faallik gösterdiği anlaşılmıştır. Ailevi adenomatöz polyposis kalın bağırsak polipleri hastası insanlarda yapılan muayenehane deneylerde Curcumin ile poliplerin %60 oranında eksildiği, geri kalan poliplerin ise %50 oranında küçüldüğü gözlemlenmiştir. Kalın bağırsak poliplerinin uzun vadede insanlarda muayenehane bulgu vermemesi veya çok az vermesi, öteki taraftan kalın bağırsak poliplerinin sütun kanserine çok iyi bir zemin hazırladığı düşünülürse, bu tesirin ehemmiyeti basitçe anlaşılır. Beyin urlarının gelişimini de durdurmaya takviyeci olan zerdeçal bir çok alanda kullanılmaya başlandı.