Paylaş |
|
Tweet |
Kanser rehabilitasyonunun en tesirli usullerinden birisi radyoterapidir. Günümüzde kanser rehabilitasyonunun %80’i radyoterapiyle yapılmaktadır.
Dozun dikkatli bir biçimde ayarlanması ile yüksek enerji veren ışınım kanser hücrelerini öldürmede kullanılabilir. Işınım terapisi kanserli hastaların takribî yarısında ya rehabilitasyonun bir parçasıdır, ya da tek. Rehabilitasyon şeklidir. Işınım terapisine; radyoterapi, ışın rehabilitasyonu, kobalt rehabilitasyonu veya şualama denir. Bu cinsten bir rehabilitasyon biçimi sadece ışınım alabilecek alanlarda ortaya çıkan kanser hücreleri için tesirlidir.
Işınım, cerrahi müdahaleden evvel kanserli bir urun küçültülmesi için, cerrahi müdahaleden sonra geriye kalan kanser hücrelerinin gelişmesinin durdurulması veya anti-kanser ilaçlan ile ölümcül bir gidişatta olan bir urun ortadan kaldırılması için kullanılabilir. Işınım özellikle lenf düğümleri veya ses tellerindeki habis urlar gibi emin lokalize kanser çeşitlerinin rehabilitasyonunda tesirlidir.
Cerrahi müdahaleye eş olarak ışınım da, şayet kanser tüm bedene dağılmışsa veya ışınımın giderilebileceği alan dışındaysa rehabilitasyon edici kaliteye sahip değildir. Ancak rehabilitasyon olası olmasa dahi ışınım terapisi yeniden de kullanılabilir. Zira urları küçülterek neden oldukları tazyik ve sızıyı eksiltebilirler veya kanamayı durdurabilirler.
Genellikle ışınım cerrahi müdahaleden daha az bir fiziki rahatsızlık verir. Ancak bazı zorlu yan tesirleri ortaya çıkarabilir.
Bu cinsten yan tesirler x ışınlarının banal dokulara verdiği hasar biçimindedir. Neticede cildinizde tahriş, yutma eforluğu, ağızda kuruluk, bulantı, ishal, saç dökülmesi ve enerji Abından rahatsız olabilirsiniz. Bu tesirlerin ne kadar ciddi ve geniş olduğu ışınımın sebebi ve ne kadar kullanıldığına bağlıdır.