Paylaş |
|
Tweet |
Kanser rehabilitasyonunda doku arkadaşı yöntem
Teşebbüssel Radyolojide radyofrekansla ur ablasyonu, uygun kanserli hastalarda, ameliyat kadar başarılı neticeler veriyor.
Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Kabaalioğlu, Teşebbüssel Radyolojide uygulanan Radyofrekans Ablasyon Rehabilitasyonunin, uygun hastalarda; cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi rehabilitasyon yöntemleri ile birlikte, kanser rehabilitasyonunda sıklıkla başvurulan bir yöntem olduğunu belirtiyor ve, özellikle, evvelden ameliyat edildiği halde nükseden kanserlerde bazen en iyi alternatif olduğunu vurguluyor.
Radyofrekansla ur ablasyonu, Teşebbüssel Radyoloji alanında en çok karaciğer urlarında kullanılıyor. Bazı uzuv urları akciğer, karaciğer, böbrek, kemik, meme vb. içine ultrason veya tomografi rehberliğinde ilerlenerek, ur yakılarak rehabilitasyon ediliyor. Ancak rehabilitasyonun tesirli olabilmesi için hastanın multidisipliner onkolojik değerlendirme ve takibe alınması gerekiyor.
Son senelerde yaygınlaşmaya başlayan Teşebbüssel Radyolojinin parçası olan radyofrekansla ur ablasyonu, operasyonla mukayese etildiğinde, 3-5 cm büyüklükteki urlarda eşdeğer neticeler veriyor. Yöntem, gerek hastalar, gerekse de hekimler açısından birçok avantaj sunduğundan bazı daha önceki operasyonların yerini alıyor.
Bu yöntemin en büyük avantajları;
Hastanın narkoz almaması,
Büyük bir ameliyat kesisi ve yarası olmaması,
Operasyon müddetinin kısa olması,
Operasyon sonrası hastanın günlük hayatına devam edebilmesi,
Hastanın ciddi bir ağrı-acı sezmemesi,
Basmakalıp operasyona göre daha düşük maliyetli olması.