Paylaş |
|
Tweet |
Bağışıklık sistemi immün sistem, sıhhati tehdit eden iç ve dış etkenlere karşı bedenin korunulmasını sağlar. Bağışıklık sistemi içerisinde hem kan hem de lenf akışkanı ehemmiyetli rol oynar.
Kan ve lenf, bağışıklık sisteminin işlevlerini yerine getirebilmesi için bu sisteme ait hücre ve maddelerin taşınmasını sağlar.
Beyaz kan hücreleri, kan dolaşımında yer alan bağışıklık sistemi personelleridir. Bu korunma hücreleri hem hasarlı mikroorganizmalara hem de kanserleşme meylinde olan beden hücrelerine karşı aralıksız bir çaba halindedir.
Doktorlarınızın bilgisi ve teklifi dahilinde yapabileceğiniz muhtelif uygulamalar ve yaşam stili farklılıkları, bağışıklık sisteminizin olağan işlevlerine katkı sağlayabilir:
Yeterli ve Nitelikli Uyku
Bağışıklık sistemi ile uyku birbiri ile ilişki içerisindeki vaziyetlerdir. Makûs uyku hijyenine sahip fertlerde muhtelif hastalıkların büyüme tehlikesinde bir çoğalış söz mevzusu olabilir. Öte yandan yeterli bir dinlenme sayesinde natürel bağışıklığın desteklenmesi sağlanabilir.
Uyuma ve uykuya dalma ile alakalı problemlere karşı olarak yatış zamanından 1 saat evvelinde telefon, televizyon ve bilgisayar ekranı gibi mavi ışık kaynaklarından kaçınmak, beden ritminin korunması ve uyku cingözlük döngüsünün sağlanmasında tesirli olabilir.
Fiziksel Aktivite
Orta seviyede hakikatleştirilen egzersizler bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine katkı sağlayabilir. Tempolu yürüme, kondisyon bisikleti sürme ve yüzme gibi fiziksel etkinlikler, korunma hücrelerinin rejenerasyonuna dayanakçı olabilir.
Bu etkinliklerin haftada en az 5 gün ve günlük yarım saat olmak üzere toplam haftada 150 dakika olacak biçimde yapılması önerilir.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendiren Besinler
Muhtelif besinler harcanmaları ile bağışıklık sisteminin olağan işlevlerini kuvvetlendirici tesir yapabilir.
Greyfurt, portakal, mandalina ve limon gibi narenciyenin içerisinde yer alan C vitamini, enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmada misyon alan beyaz kan hücrelerinin imalini destekleyici tesir yapabilir. Erişkin fertler için bayanlarda günlük 75 miligram ve erkeklerde günlük 90 miligram C vitamini alınması önerilir.
Bir Hayli ülke mutfağının değişmez bir parçası olan sarımsak, içerisinde bulunan çinko minerali ve sülfür yapısındaki maddeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiren gıdalar arasında yer alır.
İçeriğinde A, C ve E vitaminlerine ek olarak lif ve antioksidan açısından da zengin olan brokoli, mineral ve vitamin ambarı bir sebzedir. Brokolinin bu özelliklerinin etkilenmemesi için olası olduğunca az pişirilerek harcanması önerilir.
Fındık ve badem gibi kuruyemişler E vitamini ve sağlıklı yağ içeriği yüksek besinlerdir. Kuruyemişler dışında zeytinyağı ve somon balığında da bulunan sağlıklı yağlar, iltihaplanmayı eksiltici tesir yaparak patojenlere karşı verilen bağışıklık cevabın kuvvetlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Hastalık ya da travma sonrasında düşük seviyedeki bir iltihabi cevap inflamasyon, olağan bir beden tepkisi olarak kabul edilir ancak bu gidişatın uzun süreli kronik bir hal alması halinde bağışıklık sistemi negatif güzergahta etkilenebilir. Somon balığı ve chia tohumu içerisinde de yer alan omega-3 yağ asitleri, inflamasyona karşıt tesirli sağlıklı yağlar arasında yer alır.
Dünya Sağlık Teşkilatı WHO, herkesin haftada en az 1-2 porsiyon balık harcamasını önerir. Balıkların yağ dokusunda EPA ve DHA olmak üzere 2 temel yağ asidi mevcuttur. Balık yağı içerisinde yer alan bu omega-3 yağ asitleri, bedenin olağan işlevlerine yaptığı katkılar ile bir hayli hastalığa karşı gözetici tesir gösterebilir.
Propolis bal peteğinin temel yapı maddesidir. Propolisin içerisinde 300’den fazla bileşik yer alır. Bu bileşiklerin büyük çoğunluğunu oluşturan polifenollerin antioksidan özelliği mevcuttur. Propolis bazı bakteri, virüs ve mantar cinslerine karşı bağışıklık sisteminin olağan işlevlerine katkı sağlayabilir.
Sizin için aralıksız olarak çaba eden bağışıklık sisteminizi desteklenmesi mevzusunda sağlık kuruluşlarına müracaat eterek doktorlardan bilgi alabilirsiniz.