Paylaş |
|
Tweet |
Isırgan otu, besin veya meşrubat olarak anemiye karşı kullanılıyor. Fazla üşütmelerde solunum yollarını açıyor. Kan şekerini düşürüyor.
Isırgan otu, besin veya meşrubat olarak anemiye karşı kullanılıyor. Fazla üşütmelerde solunum yollarını açıyor. Kan şekerini düşürüyor. Taze yaprakları 14 gün vakitle yenilirse zayıflatıyor. Cilt bakımı ve ten pakliğinde kullanılıyor. Köklerin kaynatılarak içilmesi, saç dökülmesini, saçın kepeklenmesini ve yağlanmasını önlüyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi GOP Bitki Koruma Bvefat Başkanı Prof. Dr. Zeki Özer, tabiatta sıkça bulunan yabani otların sıhhatli yaşam açısından ehemmiyetli olduğunu ve bu otlardan insanların gerektiği biçimde yararlanabileceğini belirtti.
Özellikle bu mevsimde basitlikle bulunabilen ısırgan otunun insan sıhhati açısından çok bedelli olduğuna dikkati sürükleyen Prof. Dr. Zeki Özer, bu bitkinin A, B ve C grubu vitaminleri ve provitamince zengin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özer, ısırgan otunun bereketlerini şu biçimde sıraladı:
“Isırgan otu, kapsadığı klorofil, vitaminler ve demir sebebiyle, besin veya meşrubat olarak anemiye karşı kullanılır. Fazla üşütmelerde solunum yollarını açar. Bitki, aynı zamanda kan şekerini de düşürür. Taze yaprakları 14 gün vakitle yenilirse zayıflatır. Cilt bakımı ve ten pakliğinde kullanılır. Köklerin kaynatılarak içilmesi, saç dökülmesini, saçın kepeklenmesini ve yağlanmasını önler.”
Bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağının üzerine bir su bardağı kaynar su konulduktan sonra karıştırılarak çay olarak içilebileceğini belirten Özer, bunun, bütün bitkinliklerin gidereceğini bildirdi. Özer, ısırgan otunun yarı yarıya ıspanakla karıştırılarak pişirilmesi halinde de, çocuklarda mide-bağırsak gazları sebebiyle oluşan sızıların dindirileceğini anlattı. Özer, ısırgan otundan börek, dolma, salata, püre, çorba, pilav ve pide yapılabileceğini de söyledi.
Prof. Dr. Zeki Özer, ısırgan otunun saç sıhhatinde kullanılmasını da şöyle tarif etti:
“4-5 avuç dolusu taze veya kurumuş ısırgan otu, 5 litre soğuk suya konulur. Yavaş ateşte kaynama noktasına kadar ısıtılır ve 5 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen yaradılış süzüldükten sonra saç yıkanır. Veya bir avuç dolusu ısırgan kökü, akşamdan soğuk suya bırakılır. Sabahleyin kaynayıncaya kadar ısıtılır. 10 dakika demlenmeye bırakılır, daha sonra süzülerek saç yıkanır.”