Paylaş |
|
Tweet |
Turpgiller familyasına üye sebzelerin özellikle bağırsak kanserine karşı gözetici tesiri olduğu öğreniliyor. Bilim adamları şimdi turpgillerin hem bu tesirlerini hem de bu gözetici vazifelerini nasıl yerine getirdiklerini bilimsel olarak ispatladılar.
Turpgiller familyasına üye sebzelerin özellikle bağırsak kanserine karşı gözetici tesiri olduğu öğreniliyor. Bilim adamları şimdi turpgillerin hem bu tesirlerini hem de bu gözetici vazifelerini nasıl yerine getirdiklerini bilimsel olarak ispatladılar. Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası gibi turpgiller familyasına üye sebzelerin sütun bağırsak kanseri hücrelerini kanser ilaçlarıyla aynı tesiri göstererek yok ettiği bildirildi. İngiltere Yiyecek Araştırmaları Enstitüsü başkanı Lan Johnson, bu sebzelerden haftada iki ya da üç porsiyon yemenin bağırsak kanserine karşı koruma sağlayacağını söyledi.
Turpgillerin bir bileşeni olan sinigrin maddesinin bedende çözülmesi kanser hücrelerini öldürüyor. Bu çözülmeden kaynaklanan ve AITC ismi verilen faal kimyevi faktör sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve hazmedildiğinde ortaya çıkıyor. AITC kimyeviyi, kesintisiz ayrılınarak artan sıhhatli hücrelerin yerine sürekli intihar eden hücrelerin üremesini yasaklıyor. Turpgillerin özellikle akciğer ve prostat kanserlerine karşı koruma sağladığı ifade ediliyor.