Paylaş |
|
Tweet |
Tiroit bezi az çalışan binlerce insan bu hastalığının farkında olmadan yaşamaktadır.
Tiroit bezi az çalışan binlerce insan bu hastalığının farkında olmadan yaşamaktadır. Bu şahıslarda bitkinlik, saçlarda dökülme, kilo alma ve bunalım vardır. Özellikle bitkinlik ve halsizlik günlük yaşamımızda çoğu zaman çok çalışmaya ve uykusuzluğa bağlandığı için tiroit bezi yetmezliği pek akla gelmez ve sıçranır. Özellikle kadınlarda 55 yaşından sonra bu hastalığın sıklığı daha da çoğalır ve her 8-10 kadından birisinde tiroit yetmezliği büyür. Bazı kadınlar bu bulguların menopoza bağlı olduğunu sanarak bitkinlik, halsizlik ve unutkanlık içinde yaşar giderler.
Bazı şahıslar ise evvelden tiroit operasyonu geçirmiştir ve günün birinde tiroit hormon yetmezliği büyüyebileceğini öğrenmeden bu şikayetlerle beraber yaşarlar. Oysa operasyon geçiren tiroit hastaları veya radyoaktif iyot rehabilitasyonu gören şahıslar belli aralıklarla tiroit hormon muayenelerini yaptırmak zorundadır. Belki bu şahıslara sağlık kurumundan bölerken bu mevzu söylenmemiş olabilir.
Çok yatan, üşüyen, eli suratı şişen bir bireyde de tiroit bezi yetmezliği olabilir. Kilo alımının bir sebebi de tiroit bezinin az çalışmasıdır. Özellikle kilo vermek istediği halde bir cinsli zayıflayamayan kadınlarda tiroit bezi az çalışıyor olabilir. Bu kadınlar bir çok perhiz usulleri uygulamalarına karşın bir cinsli kilo veremezler, ta ki tiroit hormon muayeneleri yapılıncaya kadar.Depresyondaki bireylerde de hipotiroidi sık olarak bulunabilir. Bunalımda iseniz kesinlikle tiroit hormonunuza baktırınız. Öbür hormon beceriksizlikleri ve kan şekerindeki düşüklükler de bazı şahıslarda bunalıma neden olabilir. Bu sebeple bunalımınız varsa bir Endokrinoloji uzmanına müracaat eterek hormon hakimiyeti ve şeker yükleme testi yaptırmanız sıhhatiniz için çok önemlidir.Çocuğunuzda dişler geç çıkıyorsa, geç yürüyorsa, geç konuşmuşsa, sık sık enfeksiyona tutuluyorsa veya mektepte galibiyetsiz, konsantrasyonu bozuk ve hiperaktif ise tiroit yetmezliği istikametinden kesinlikle incelenmelidir. Şeker hastalığınız varsa sizde tiroit yetmezliği büyüme tehlikeyi fazladır. Bu sebeple senede bir kez TSH hormonu ölçtürerek hakimiyetlerinizi yaptırmayı unutmayınız. Ailenizden birisinde tiroit yetmezliği varsa sizde veya çocuklarda da ortaya çıkabilir. Bu sebeple anti-TPO antikor ve TSH ölçümlerini siz de yaptırınız. Tiroit bezi yetmezliği olan bazı kadınlar adet bozukluğu sebebiyle Kadın-Doğum uzmanlarına giderler. Şayet tiroit hormonlarının ölçümü unutulursa ve altta tiroit bezi yetmezliği varsa rehabilitasyondan netice alamazlar.İstediği halde çocuğu olmayan kısır veya sık düşük yapan kadınların kimilerinde tiroit yetmezliği veya kanlarında tiroit bezine ait anti-TPO antikor yüksekliği olabilir. Bu kadınların kesinlikle tiroit hormon muayeneleri yaptırması gerekir, aksi takdirde uygulanacak rehabilitasyonlardan fayda görmeleri çok güçtür. Göz altları şiş, çok yatan, üşüyen ve anemiyi olan ve seks isteği eksilmiş bireylerde de tiroit yetmezliği olabilir.Kan kolesterol seviyeyi yüksek olan ve bu emelle kolesterol düşürücü ilaçlar kullanan ve perhiz yapan bazı şahıslarda kolesterol bir cinsli düşmez. Bu bireylerin kimilerinde tiroit hormon yetmezliği olabileceği ve bu sebeple kolesterolün yüksek olabileceği akla gelmezse rehabilitasyonlardan netice alınamaz. Anemiyi olan kadınların bir kısmında tiroit yetmezliğine bağlı demir ve B12 vitamin beceriksizliği olabilir. Tiroit yetmezliği fark edilmez ise yapılacak anemi rehabilitasyonları zaferli olamaz ve anemi bir cinsli geçmez.
Tiroit bezi yetmezliği TSH, özgür T3 ve özgür T4 hormonlarının ölçülmesiyle basitçe tanınır ve rehabilitasyonuna başlanır. Rehabilitasyon için suni T4 hormon ilacı kullanılır Tefor veya Levotiron. Bu ilaçlar aç iken iyi emildiğinden aç karna alınır. İlacı önerilen dozda aldığınız halde şikayetleriniz geçmiyorsa, ya ilaç az geliyordur yada emilişi bozuktur. Böyle bir vaziyette hekiminizle konuşunuz.
TSH seviyesinin 1.5-2.5 ortamında olması sizin için idealdir.