Paylaş |
|
Tweet |
Doç. Dr. Cem İyibozkurt rahim ağzı kanseri tehlike etkenleri hakkında balaka verdi.
Rahim, gövde ve rahim ağzı bvefatlarından alana gelmektedir. Rahim ağzı ise, doğum esnasında genişleyen ve bebeğin çıkmasına izin veren bir yapıdadır. Rahim ağzını alana getiren hücrelerin sıradan olmayan bir biçimde büyümesi ve üremesi sonucunda rahim ağzı kanseri alana kazanç.
Rahim ağzı kanseri, erken teşhisi oldukça kolay olan, yapılan kumpaslı hakimiyetler sayesinde engellenebilen bir kanser cinsidir. Bu sebeple kumpaslı hakimiyetler her sıhhatli kadın için hayati ehemmiyet taşır.
Rahim ağzı kanserinin teşhisi ya da erken yarıyılda tespiti için pap-smear ismi verilen bir test uygulanır. Bu test sayesinde kanser lezyonları erken yarıyılda tespit edilebilir.
Kanser hücrelerinin henüz kanser olmadan tespit edilmesi sayesinde, tamamen iyileştirilebilir bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri alana geldikten sonra lenf bezlerine, komşu yapılara ve kan damarları aracılığı ile uzaktaki yapılara dağılma yapabilir.
Rahim Ağzı Kanseri İçin Tehlike Etkenleri
Cinsel ilişki ile geçen bir hastalık, bir virüs olan insan papilloma virüsü HPV infeksiyonları rahim ağzı kanseri için en ehemmiyetli tehlike etmenidir.Bunların dışında:
değişik faize sistemi yapılarının kanserleri,
Rahim ağzı kanseri için en ehemmiyetli tehlike etmeni, insan papilloma virusu HPV olmaktadır. Cinsel ilişki ile berişen bu virüs, rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir.
Rahim ağzı kanserini alana getiren hücrelerde bu virüsün genetik yapısının yer alması bu düşünceyi ispatlayıcı niteliktedir.
Günümüzde 70 den fazla HPV tipi mevcuttur. Bu tipler arasında 24 tanesinin faize sisteminde muhtelif meselelere yol açtığı bilinmektedir. Bu tipler arasında da tip 16 ve tip 18’ in rahim ağzı kanserine sebep olduğu bildirilmiştir.
Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri, ilk aşamalarında belirti vermeyebilir. Kanser ilerledikçe belirtiler de ortaya çıkmaya başlamaktadır.
Adet kanamaları dışında kanamaların görülmesi,Tedavisi Nasıldır?
Hastalığın derecesine göre rehabilitasyon usulü belirlenmektedir.Hastalığın hangi safhada olduğuna göre radyoterapi, kemoterapi, cerrahi usuller ya da kombine rehabilitasyonlar tasarlanmaktadır.
Rahim Ağzı Kanserinin Erken Teşhis Edilmesi Olası müdür?
Kadınlar, cinsel ilişkiye başladıkları yaştan itibaren her yıl kumpaslı olarak hakimiyet ve testlerini yaptırmalıdır. Bu sayede rahim ağzı erken teşhis edilip, rehabilitasyon edilebilir.
Kumpaslı aralıklarla rahim ağzı ve hazne akıntısından misal alınmalı ve patolojiye sevk edilmelidir. Bu sayede kanser lezyonları, kansere dönüşmeden erken safhalarda tanınabilir ve rehabilitasyon edilebilir. Etrken safhada tespit edilen rahim ağzı kanserlerini tamamen iyileştirmek olasıdır.
Kaynak: http://www.cemiyibozkurt.com/rahim-agzi-kanserinde-tehlike-faktorleri