Paylaş |
|
Tweet |
Beyine giden damarların tıkanması neticeyi beyin hücreleri zarar görür. Bu da beyin felcine sebebiyet verir. Beyin felci çeşitleri, bulguları ve rehabilitasyon usulleri.
Beyin felci, çocukluk yarıyılının en yaygın olarak görülen sakatlık sebeplerinden biridir. Doğum evvelinde, sırasında veya sonrasında merkezi asap sisteminin hareket işlev alanlarının zarar görmesinden kaynaklanır.
Beyin felcinin bir hayli sebebi vardır. Yaygın sebeplerden biri; beyin dokusu içinde yeterli oksijen bulunmamasıdır anoksi. Yapılan araştırmalar beyin felci olan bebeklerin üçte birinin beden ağırlığının 2250 gramın altında olduğunu da ortaya çıkarmıştır. Doğum sancısı ve doğum sırasında beynin zarar görmesi, bakteriyel menenjit gibi bir enfeksiyon ve hemoraji kanama de değişik sebepleri oluşturur. Ancak genellikle apaçık bir açıklama bulunamamaktadır.
Dört Tip Beyin Felci Vardır:
Spastik beyin felciEkstrapiramidal beyin felciAtonik beyin felciBu tiplerin karışımından oluşan beyin felci.
En yaygın olan tiptir. Spastik beyin felci bulunan bir bebekte, yeni doğanlara özgü bazı reflekslerde anormal inatçılık görülür. Hiperaktif bir yakalama refleksi bebeğin ellerinin iyice bunalmış bir yumruk şeklini almasına yol açar. Bebek geliştikçe kol ve bacakları daha spastik ve katı bir hal alır.
Hastalık her iki kolu ve her iki bacağı da yakalayabilir spastik kuadrepleji. Bu gidişat varsa genellikle bir miktarda zihin gecikmesi de söz mevzusu olmaktadır. Yaygın olarak konvülsiyonlar görülür.
Hastalık tüm kol ve bacakları yakalıyor, ancak kollar daha hafif bir derecede etkileniyorsa, bu gidişat dipleji iki taraflı felç olarak anılır. Diplejili çocukların ellerini oldukça iyi kullandıkları da görülebilmektedir. Zihin seviyeleri genellikle bayağı ya da sıradana yakındır, fakat fotoğraf çizmeyi ve harf yazmayı bilmekte bazı eforluklarla karşılaşabilirler.
Beyin felci bulunan tüm çocukların üçte birinde spastik hemipleji bedenin sadece bir tarafını yakalayan felç, yarım felç söz mevzusudur. Spastik hemiplejili çocuklar genellikle alt-bayağı gruba giren bir zihin seviyesine sahip olma meylinde olmakla beraber, bu gidişattaki bazı çocuklar orta ve hatta ortanın üstü zeki seviyelerine sahip olabilmektedir.
İlk olarak bir bebeğin adalelerinin cılızlığı ve elastikliği ile kendini gösterir. Bu beyin felci tipi genellikle, bebek 6 aylık olana kadar teşhis edilememektedir. Erken bir bulgu, bebek bir şeye uzanmaya çalışırken, ellerinin anormal bir pozisyon almasıdır.
İki şekli vardır; atonik ve konjenital beyincik ataksisi. Atonik dipleji ileri derecede zihin gecikmesi ile beraber görülür. Spastisite genellikle daha sonra, çocukluk yarıyılında büyür. Konjenital beyincik ataksisi beyin felcinin seyrek görülen bir şekli olup hafif derecede zekâ gecikmesi ile beraber bulunmaktadır.
Beyin felci bulunan bir çocuğun geleceği büyük miktarda zekâ özürlülüğü de bulunup bulunmadığını bağlıdır. Bir çocuk, tekerlekli sandalye kullanmasını gerektiren ciddi hareket meselelerine sahip olsa dahi kendiliğindene gözleme marifetine sahipse, bir dereceye kadar düzelme sağlanması daha kolay olur. Çocuğun sakatlığına karşı ailenin tutumu, bu ferdin pozitif bir şahsiyet imajı geliştirip geliştirememesi üzerinde tesirli olur.