Paylaş |
|
Tweet |
Sık Yineleyen Sistit Böbrek İrinlerine Yol Açıyor!
Sık yineleyen sistit, bir başka deyişle idrar yolu enfeksiyonları böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor. Bunun önüne geçmek içinse bol bol su içmek ve hijyene dikkat etmek gerekiyor!
Böbrekler bedenin en ehemmiyetli uzuvları arasında yer alıyor. Görevleri ise kandan atık mahsullerini süzerek arınmak ve fazla akışkanı idrar olarak bedenden dışarı atmak. Böbreklerde görülen iltihabi hastalıklara ise nefrit ismi veriliyor. Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu, böbrek ihtihapları içinde mikrobik nefrit olarak bilinen Piyelonefritin, özellikle bayanlarda mesane bölgesinde görülen ve sık yineleyen sistit idrar yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıktığının altını ehemmiyetle çiziyor. Bayanları idrar yolu enfeksiyonlarına karşı, hijyene dikkat etmeleri, bol su içmeleri mevzusunda uyarıyor. Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu, böbrek cerahatlerinin sebepleri ve rehabilitasyonu hakkında merak edilen sualleri şöyle cevaplıyor:
Böbreklerin görevi ve yapısı nedir?
Böbrekler bedenin en ehemmiyetli uzuvlarından ikisidir. Kandan atık mahsullerin süzülüp arınılmasından ve akışkan aşırısının idrar biçiminde atılmasından mesul oluyor. Böbrekler, aynı zamanda kan basıncının tertip edilmesinde, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılmasında ve kemiklerin sıhhatinde ehemmiyetli bir görev üstleniyor.
Kaç çeşit böbrek iltihabı var?
Böbrek iltihabi olarak bilinen nefritin görülme sebepleri ikiye parçalıyor:
1. Mikrobik olmayan nefritler: Böbreğin mikrobik olmayan iltihabi hastalıkları da ikiye parçalıyor.
Glomerülonefrit
Tübüler nefrit Tübülointerstisiyel nefrit
2. Mikrobik nefritler piyelonefrit: Piyelonefritin değişik bir ismi de üst idrar yolu enfeksiyonudur.
Ülkemizde kronik böbrek yetmezliğinin sebepleri nelerdir?
Türkiye de kronik böbrek yetmezliğinin en ehemmiyetli sebeplerinden bkocaman Glomerülonefrit tir. Bu iltihabın, belirti ve bulguları hastalığın tipine göre değişiyor. Bu sebeple hastanın tetkik edilmesi, kanda üre ve kreatinin bakılması ve basit idrar analizi yapılması gerekiyor. Bu hastalığın başlıca belirtilerini ise şunlar oluşturuyor:
El, ayak ve göz kapaklarında şişme.
İdrar renginde koyulaşma idrar çay rengini alabilir.
Köpüklü idrar yapma ve yüksek tansiyon.
İdrar tahlilinde kanama ve protein kaybı.
Glomerülonefrite yol açan neden genellikle tespit etilemiyor. Bu sebeple tipini kavramak için böbrekten mikroskopik analiz için parça alınması gerekiyor. Bu operasyon günümüzde ultrason eşliğinde rahatlıkla yapılabiliyor. Birçok hastanın böbrek biyopsisi denince usuna kanser geliyor. Ancak böbrek biyopsisinin emeli kanser aramak değil, bu hastalığın tipini kavramak.
Glomerülonefritler ne cins meselelere yol açıyor?
Hastanın hiçbir şikayeti olmayabileceği gibi ileri böbrek yetmezliği de olabiliyor.
1. İdrar tahlilinde anormallikler: Hastada hiçbir belirti ve bulgu olmuyor. Başka bir sebeple hekime giden hastaya yapılan idrar tahlilinde kanama veya protein kaybı tespit etiliyor.
2. Nefrotik belirti: İdrarla günde 3 – 3.5 gramdan fazla protein kaybı oluyor. Hastanın el, ayak, surat ve değişik bölgelerinde üzerine basınca iz bırakan şişlikler görülüyor. Ayrıca kanda albümin seviyesi düşüyor, kolesterol seviyeyi çoğalıyor.
3. Ani başlayan glomerülonefrit: Bu hastalarda ön tasarıdaki meseleler idrarda kanama, yüksek tansiyon ve bedende akışkan birikmesi oluyor. Çocuklarda streptokok infeksiyonlarını takiben büyüyen nefritlerin çoğu bu gruba giriyor.
4. Kronik glomerülonefrit: Bu hastalarda idrarla kanama, protein kaybı, yüksek tansiyon ve şişlik ortaya çıkıyor. Hastalık uzun süreli oluyor.
5. Süratli ilerleyen nefrit: Kısa zamanda böbrek yetmezliği büyüyor ve hasta diyaliz rehabilitasyonuna lüzum dinliyor.
Rehabilitasyonu nasıl yapılıyor?
Böbrek biyopsisinin neticeyi ve hastada mevcut olan meselelere göre rehabilitasyon tasarlanıyor. Yalnızca çocuklarda, şayet nefrotik belirti varsa evvel rehabilitasyon verilip, daha sonra gerekirse böbrek biyopsisi yapılabiliyor. Rehabilitasyonun netlikle uzman hekim, tercihen nefroloji uzmanı teftişinde olması gerekiyor. Rehabilitasyonda başarısızlık kalıcı böbrek yetmezliğine yol açabiliyor ve hasta kesintisiz diyaliz rehabilitasyonuna veya böbrek nakline lüzum duyabiliyor.
Tübüler nefrit nasıl oluşuyor?
Tübüler nefrit, genellikle ağrı kesici ve antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı neticesinde büyüyor, idrar yeterince konsantre edilemediği için bedenin zehir yükü bütün atılamıyor. İdrarda protein firariyi çok şiddetli olmuyor. Sıklıkla kronik böbrek yetmezliğine ilerliyor. Tanıda böbrek biyopsisi takviyeci oluyor. Rehabilitasyonda ise hastalığın süresi ehemmiyet taşıyor. Başlangıç düzeyinde ise rehabilitasyon edilebiliyor, ancak ileri evrelerde diyaliz rehabilitasyonu veya böbrek nakli gündeme gelebiliyor.
Üst idrar yolu enfeksiyonunun sebebi nedir?
Piyelonefrit üst idrar yolu enfeksiyonu, mikroplarla oluşuyor. Genellikle alt idrar yollarındaki enfeksiyonların, özellikle bayanlarda sık yineleyen mesane cerahatlerinde enfeksiyonun yukarıya doğru dağılmasıyla büyüyor. Ayrıca kum döken ve taş düşüren bireylerin böbreklerinde de piyelonefrit basitlikle ortaya çıkabiliyor. Tanıda yüksek ateş ve ağrılı idrar yol gösterici oluyor. Rehabilitasyonda kesinlikle hastanın sağlık kurumuna yatırılması ve damardan uygun antibiyotik verilmesi gerekiyor.