Paylaş |
|
Tweet |
Sindirim sürecinin natürel bir seyri olan bağırsakta gaz yaradılışı klasik süreçte dışa atılır. Fakat bazı sindirim meselelerinden dolayı dışarı atılamadığı için bağırsakta gaz birikintisine neden olur ve ağrı yapar.
Herkesin kalın bağırsağında gaz üretilir. Gerçeğinde, bağırsak gazlarının çoğu kalın bağırsakta oluşur. Gaz genellikle dışkı yaparken atılır. Bununla beraber, bazı şahıslarda oluşan fazla ölçüdeki gaz, tam gün rahatsızlık yaratır.
Bağırsak gazı başlıca beş maddeden oluşur: Oksijen, azot, karbondioksit ve metan. Makûs koku genellikle bileşimde daha az ölçülerde bulunan hidrojen sülfid ve amonyak gibi öbür maddelerden kaynaklanır.
Azot ve oksijen soluduğumuz havada bulunur ve hava yutulduğunda bağırsak gazının içinde bulunabilirler. Karbondioksitin bir kısmı ince bağırsakta üretilir. Hidrojen, karbondioksit ve bir hayli bireyde metan, ince bağırsakta hazmedilmemiş ve emilmemiş karbonhidratların, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından fermantasyonuyla oluşur.
Fazla gaz oluşmasına neden olabilecek yiyecekler arasında nohut ve fasulye, buğday, yulaf, kepek, lahana, mısır ve şalgam bulunmaktadır. Bir sindirim enzimi olan laktoz beceriksizliği olanlarda süt mahsulleri de mesele yaratabilir. Fazla lifli yiyeceklerle beslenme ve hacim oluşturucu müshillerin kullanımı da fazla ölçüde bağırsak gazına yol açabilir.
Bazen, fazla ölçüdeki gaz sindirim sistemindeki bir hastalıktan kaynaklanabilir; hastalık rehabilitasyon edildiğinde, çoğu kere gaz da eksilecektir. Ancak çoğu vaziyette, gazın kaynağı bir hastalık değildir.
Çok can sıkıcı olabilse de, fazla bağırsak gazı ehemmiyetli bir vaziyet değildir. Bazı insanlar belli “gaz yapan” besinleri, özellikle fasulye ve süt yemekten sakınarak bu vaziyetin düzeldiğini keşfederler.
Yutulan hava bağırsak gazlarının ufak bir kısmını oluşturur. Öbür taraftan, midenizde sezdiğiniz kabarıklık genellikle yutulan havanın neticeyidir. Hava, gıda ve meşrubatlarla beraber ya da başka sebeplerle yutulabilir. Çok süratli yemek ya da sakız çiğnemek meseleye katkıda bulunabilir. Geğirme ve karnın üst kısmındaki tazyik hissi yutulmuş havanın bir neticeyi olabilir. Hava yuttuğunuzun farkına varmayabilirsiniz. Gazlı meşrubatlar midede karbondioksit sarihe çıkararak gaz oluşmasına yol açabilir.
Yutulan havanın bir kısmı yiyeceklerle beraber ince bağırsağın içinde ilerler. Bu havanın bir kısmı beden akışkanlarında çözünür ve neticede akciğerler yoluyla atılır.