Paylaş |
|
Tweet |
Nar, şifalı nebatlar literatüründe yer alır. Narın bedeni ve kalbi güçlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine bereketli olma gibi bereketleri bulunmaktadır.
Nargiller familyasından; Akdeniz bölgesinden Japonya ya kadar yabani olarak yetişen canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaççıktır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır. Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asitler, tanen, punicin ve olkoloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.
Nar, şifalı nebatlar literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve rehabilitasyon edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla muhtelif karışımlarla beraber yenilir ve içilir, haricen de merhem olarak kullanır. Onun yalnızca meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da muhtelif karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır. Narın bedeni ve kalbi güçlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine bereketli olma gibi bereketleri bulunmaktadır. Ancak kapsadığı bazı kimyasal maddeler suratından mide ve bağırsak hastalığı olanların, minik çocukların ve gebelerin fazla kullanmamaları nasihat edilir.
Tatlı nar midede tez çözüldüğü için hazmı basittir. Ancak zaman zaman midede kabarıklık ve gaz alana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca tatlı nar mideyi güçlendirir, boğaza ve akciğerlere yararlıdır, öksürüğe iyi kazanç. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı yararlıdır, öteki narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer sıcaklığını söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki sızılara iyi kazanç.
Suyu çeperiyle beraber çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi kazanç. Dolama tırnak irini ve irinli yaraların rehabilitasyonunda nar çekirdeğinin balla beraber karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi nasihat edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanılır.
Narda, kansere karşı gözetici antioksidanlar bulunuyor. Nar suyundaki antioksidan ölçüyü, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazla.
1 kadeh nar suyu, 2 bardak kırmızı şarap, 10 kadeh yeşil çay ve 4 kadeh kızılcık suyu ile aynı seviyede antioksidan madde kapsıyor. Narda ayrıca C vitamini, demir ve potasyum var.
Hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıkları yüzde 44 geriledi. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma ise 2 hafta süresince günde 50 ml nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğünü gösterdi. Bu sayede tansiyon yüzde 5 düşürüldü.