Paylaş |
|
Tweet |
Oldukça bereketli olduğu söylenen Arı sütünün içerisindeki maddeler, yiyecek bedelleri, tadı ve gizleme şartları hakkında genel bilgiler.
Arının hayatının 6. ve 10. günleri arasında başında bulunan bir bezeden salgıladığı akışkana verilen isimdir. Bu akışkan ile arı, larvalarını ve arıbeyini besler. Arıbeyi hayatı süresince bu akışkan ile beslenmesine karşılık, hayatlarını emekçi olarak sürdürecek olan larvalar hayatlarının 3. gününden başlamak üzere çiçektozu ile beslenir.
Aşikar ve ekşidir. Rengi flu sarı ile koyu kahverengimsi yeşil arasında değişir.
Arısütü ıslamaya karşı çok iyi korunarak ışık geçirmez kaplarda, buzdolabında takribî 50 C’de aylarca saklanabilir.
%67si akışkan, %33ü kuru maddedir. Proteinler, yağlar, şeker, vitaminler B1, B2, B6, pantothen asit, folik asit, hormonlar…
Arısütü uzun zaman fantastik madde olarak göklere çıkarılmıştır. Mucizeler yaratan madde olduğunu ileri sürenler de olmuştur. Yapılan incelemeler içerisinde çiçektozunda bulunan maddeler olduğunu ortaya çıkarmıştır. İçerisindeki uçucu madde sebebi aralıksız olarak verildiğinde larva emekçi olacağına arıbeyi olmaktadır. Yapılan araştırma ve sınamalar arısütünün, çiçektozunun bal ile iyi bir kombinasyonu olduğunu göstermektedir. Yalnız başına ten üzerinde pozitif tesir yapmaktadır.