Paylaş |
|
Tweet |
Tükürük bezinin ağız içini ıslak yakalamak için yeterli tükürük üretmediği vaziyetlerde oluşan ağız kuruluğu nedenler, bulguları ve uygulanabilecek ihtiyatlar…
Diş doktorluğunda bu hal için “xerostomia” terimi kullanılır. Tükürük bezlerinin tükürük sidrak etme fonksiyonlarının eksilmesı sonucunda oluşur. Tükürük salgısındaki eksilme ağızda oldukça ciddi sorunların oluşmasına yol açabilmektedir.
Biyolojik yaşlılık: Bu tesirli bir etmendir, tek başına tesirli değildir.Sistemik hastalıklar: Romatizmal hastalıklarSjogren s sendromu, Bağışıklık sistemi hasarı AIDS, Hormonal bozukluklar Şeker yanılgılığı, Nörolojik bozukluklar ParkinsonÇiğneme becerisinin eksilmesı: Şayet beslenme alışkanlıklarınızda sıvı ve yumuşak besinler ağırlıktaysa çiğneme fonksiyonu azalır.Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılmasıRadyoterapi Radyasyon tükürük bezlerinde kalıcı hasar yapar.İlaçlar 400 şan üstünde ilaç cinsi ağız kuruluğu yapar: deconjestanlar, diüretikler, tansiyon ilaçları, antidepresanlar, antihistaminikler…Kafein ve içki tüketimi
Dilde yanma hissiÖzellikle kuru gıdalar için yeme zorluğuKonuşma zorluğuSık susamaProtez kullanmada zorlukDudaklarda çatlaklar ve kurulukTat bozukluğuKötü ağız kokusu
Tükürüğün az olması ciddi problemleri de birliktesi getirebilir.Bakteri plağı ve besin artıkları basitçe birikir. Bu, dişeti hastalıkları ve çürüğü süratlendirir. Tükürüğün kendi başına devireme-arınma mekanizması diş yüzeylerini pak yakalamaya yardımcıdır.Tükürük çürükleri önler, diş yüzeyini pakler ve asitleri nötralize eder. Böylece çürük önlenir.
Sık sık yudum yudum su içilmeli. Gece uyurken yanında sıvı meşrubat, su bulundurulmalıŞekersiz sakız çiğnenmeliSigara, içki, şekerli gıdalardan uzak durulmalıYaşanılan mekanın nemi ayarlanmalıGerekirse eczanelerden temin edilebilen suni tükürük tabletleri kullanılmalıBakteri plağı hakimiyet altına alınmalıFloridli diş macunu, jel, gargara kullanılmalıC vitamini kullanılmalıBileşiminde içki ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve diş bakım mahsullerini kullanmamalı.