Paylaş |
|
Tweet |
Acıbadem Adana Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Gizem Akgül, beslenmenin bunalım üzerindeki tesirine dikkat toplayarak, \”Sağlıklı beslenmek birçok psikolojik meseleye karsı mukavemetinizi artırır\” dedi.
Beslenme ve Perhiz Uzmanı Gİzem Akgül, bunalımın duygusal, zekâsal, tutumsal ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren bir gidişat olduğunu, en dikkat çekici belirtisinin ise çökmüş bir ruh hali ile alaka ve zevk almada görülen belirgin eksilmeler olduğunu, ayrıca bunalımdaki bireylerin duygusal açıdan mutsuz, kötümser ve ümitsiz olduklarını ifade etti. Bunalımın giderek artan ve kronikleşen ciddi bir sağlık meseleyi olarak önümüze çıktığını söyleyen Akgül, bireylerin beslenme alışkanlıkları ve vitamin-mineral noksanlıklarının bunalımı ehemmiyetli miktarda etkilediğini söyledi. Özellikle B grubu ve D vitamini noksanlıklarının bunalıma girmede tesirli olduğunun belirten Akgül, \’Araştırmalar, Amerika Birleşik Dcvlctlcri\’nde erişkin popülasyonunun takribî yüzde 6.7\’sinin, Türkiye\’de ise yüzde 11.6\’sının bunalımda olduğunu söylüyor. 2020 senesine kadar bunalımın dünyadaki sağlık meseleleri içinde ikinci sıraya yükseleceği de öngörülüyor. Aynı araştırmalar, vitamin-mineral noksanlıkları giderildiğinde bunalım oranlarının düştüğünü de bize gösteriyor\” dedi.
\” SAĞLIKLI BESLENME BUNALIMA DERMAN OLABİLİYOR\”
Yeterli ve balanslı beslenmenin bunalım üzerinde tesiri olduğunu vurgulayan Akgül, \”Misalin B-12 vitamini beceriksizliği bunalım, hafıza kaybı, zekâsal işlev bozukluğu, baş sızısı, bitkinlik, unutkanlık ve benzeri bilişsel işlev eksikliklerine sebep olabiliyor. B-12 vitamini balık, yumurta, süt ve süt mahsulleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bolca bulunuyor. B vitaminleri ayrıca asap sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi, sıradan tat duyusu, iyi görme ve sağlıklı bir cilt yapısı için de ehemmiyetli\” diye konuştu. B grubu vitaminlerden olan tiaminin ise en zengin kaynaklarının buğday, bulgur, arıtılmış edilmemiş un, nohut, mercimek ve kuru fasulye olduğunu söyleyen Akgül, \”Bunalıma karşı tesirli olan seratonin birçok metabolik süreçte misyon alıyor ve bu döngünün bozulması bunalıma neden olabiliyor\” biçiminde konuştu.