Paylaş |
|
Tweet |
Çağın en yaygın bağımlılığı olan internet bağımlılığı için çözüm teklifleri sunan Doç. Dr. Levent Sütçigil, internet bağımlılığının sebeplerine de değindi.
Günlük hayatta her yaştan insan için internet, uslu telefon, tablet ve bilgisayar gibi kesintisiz değişen bilgi ve cümbüş kaynaklarından uzak durmak pek olası olamıyor. Evde, dükkanında sık sık ihtar almaya başladıysanız, başka işleriniz olmasına karşın eliniz hala durmadan sosyal medya sayfalarına gidiyorsa, işleriniz hiç bitmiyor ve hep ertesi güne sarkıyorsa bu gidişat “internet bağımlığının” habercisi olabilir. Doç. Dr. Levent Sütçigil, internet bağımlılığı ve alınması gereken ihtiyatlar hakkında bilgi verdi.
Bilgisayar, işleri basitleştirip üretkenliği artırmasının yanı gizeme, günlük yaşantının farklı alanlarına tamamen girmiş gidişattadır. Yaşamımızın bırakılmazı teknoloji, bilgi alma ve paylaşma gibi verimlerinin dışında bir hayli meseleyi de hayatımıza dahil etmiş gidişattadır. İnternet bağımlılığı ya da teknoloji bağımlılığı, bilgisayarın bireyin kendisine, çevresine ve ilişkilerine hasar vermeye başladığı gidişatlar için kullanılan bir terimdir. Resmi bir belirleme olmamakla beraber uzmanlar bilgisayar bağımlılığını uyuşturucu madde bağımlılığına benzetmişlerdir. Uzun süreli bilgisayar kullananlarda uyarıcı ya da uyuşturucu madde bağımlılarına eş bir tablo oluşmaktadır. Bilgisayar bağımlıları uzun müddet internete erişemediklerinde “yoksunluk” denilen gerginlik hissi, asaplılık, yerinde duramama, ne yapacağını bilememe gibi tavırlar sergileyebilirler. Zaman içinde hep daha uzun müddet bilgisayar başında kalmak isterler, internete bakamadıkları sürece usları hep internettedir, gördükleri hasara karşın bu vaziyeti vazgeçemezler. Uzun müddet bilgisayar ile meşgul olduklarını genellikle inkar ederler.
Bir Hayli insan günlük kasvetlerini unutmak, yalnızlığını eksiltmek, endişe ve depresif duygularını azıcık olsun bastırmak isteği ile internete yönelmektedir. İnternette dolaşmaya başlandığında dikkat başka bir alana çekildiğinden kasvet veren düşünceler eksilir ve bir hafifleme sezilir. Oysa bir müddet sonra hafiflemek için kullanılan değişik etkinlikler unutulur. Ayrıca biriken problemlerle yüzleşmemek için internet daha fazla kullanılmaya başlanır.
Bazı şahıslar internet bağımlılığı için daha fazla tehlike taşımaktadır. İnternette dolaşmanın kasvet veren düşüncelerden uzaklaştırıcı tesiri anksiyete başka bir deyişle endişe bozukluğu olan şahısların internet bağımlılığı geliştirme tehlikesini artırır. Depresif yakınmaları olan şahıslar da basitçe internet bağımlısı olacak gruptandır. Bunalımın verdiği külfetli düşünceler bir müddet ertelense de, internetin yarattığı sosyal yalıtım, yalnızlık ve problemlerin gitgide ertelenmesi bunalımın şiddetini daha da artıracaktır. İlaç, içki, kumar ve cinsellik mevzusunda saplantılı ya da bağımlı tavırlar gösteren bireylerde de basitlikle internet bağımlılığı gelişebilir.
Düşünülenden daha uzun müddet internette kalmak.İşlerin kumpaslı olarak geç saatlere ya da ertesi güne sarkması. Yemeklerin pratik biçimde geçiştirilmesi.Yakınlarının şikayetlerine karşın uzun müddet internet kullanımını kabul etmemek.Online görüşmelerin vaktinin, reel konuşmaların önüne geçmesi.Ufak bir kasvet ve yalnızlık hissinde cep telefonuna sarılmak.Kendine müddet hududu koyamamak.Öncelikle geç uyuma ve sabah kalkamama gibi uyku bozuklukları, cinsel problemler, göz kuruluğu, besbelli kilo çoğalışı, el, bilek ve boyun sırt sızılarının başlaması.
Bireyi internetin başına götüren neden tespit edilmelidir.Belli işlerinin tamamladıktan sonra bir ödül olarak kısıtlı bir müddet bilgisayarın başına geçilebilir.Her akşam aynı saatte bilgisayar ya da cep telefonunu elden bırakılmalıdır.Yalnızlığı ve can kasvetini gidermek için internette zaman geçirmek yerine, kitap okumak gibi başka etkinlikler seçim edilmelidir.Bilgisayar ile yapılan bağlantı her zaman için duygudan yoksun olacağından, dostlar ve aile aboneleriyle ev dışında organizasyonlar yapılmalıdır.Bilgisayar başındayken neler kaçırıldığı düşünülmelidir. Bireyin çocuğuyla beraber parkta yapacağı yarım saatlik yürüyüş, eşiyle kahve içip sohbet etmesi çok daha değerlidir.Bilgisayarın salon gibi ortak kullanım alanlarında olması sağlanmalıdır.Bir saatlik bilgisayar kullanımının arasında 10 dakikalık aralar verilmelidir.Kişi bilgisayar ya da telefonu bu kadar uzun müddet kullanmaya başlamadan evvel nelerden neşe aldığını düşünebilir. Bunlar tekerrür canlandırılabilir.Zamanın çok değerli olduğu ve ne kadar süratli geçtiği unutulmamalıdır.Psikiyatrik bozukluklar bu cins bağımlılığın oluşmasına neden olabileceğinden, eş zamanlı olabilecek hastalıklar için bir psikiyatristten destek alınmalıdır.