Paylaş |
|
Tweet |
Ameliyathane çalışanlarının %83’ü delici ve kesici aletler suratından yaralanmalara maruz kalıyor. Grip sezonun da ise her 3 çalışandan bkocaman gribe tutuluyor.
5510 Rakamlı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasanın değiştirilmesini isteyen Türk Tabipler Birliği, doktorlara eskime hakkı tanıyan bir ek yasa teklifi hazırladı. Sağlık Bakanlığı’na sunulan ek yasa teklifinin mazeret bvefatında güç koşullar altında çalışan sağlık personellerinin çalışma şartları ile alakalı sansasyonel tespitler yer aldı.
Yapılan araştırmalara göre HIV ve AIDS virüsü berişen her surat bireyden 24’ü yoğum bakım birimlerinde çalışan sağlık personellerİ.
Araştırmaya göre her üç sağlık çalışanından bkocaman Eylül-Nisan yarıyılını kapsayan grip sezonunda grip hastalığını tutulurken, ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83’ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalıyor. HİV, Hepatit-B, Kanamalı Kırım Kongo gibi ciddi hatta öldürücü hastalıkların hastaların kanından ve değişik beden akışkanlarından berişme ihtimalinin yüksek olduğu da bilimsel bir asıl. Yüzde 83 yaralanmaların olduğu bir çalışma civarının ne denli tehlikeli olduğu da yalnızca bu istatistiki tespit etmede görülüyor.
Sağlık Personelleri İçin Ciddi riskler Söz mevzusu
Ek yasa teklifinin mazeret bvefatında sağlık personellerinin çalışma koşullarıyla alakalı yapılan tespitler şöyle;
– Her üç sağlık çalışanından bkocaman Eylül-Nisan yarıyılını kapsayan grip sezonunda gribe tutulmakta.
– Ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83’ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalmakta.
– İşsel HIV ve AIDS berişen olguların yüzde 24’şöhreti yoğun bakım birimi çalışanları oluşturmakta.
– Diş doktoru, hemşire, hasta bakıcı dahil bütün sağlık çalışanlarının en az bir beden bölgesinde yüzde 90.3 sıklıkta sızıya tesadüfülmekte.
– Sağlık çalışanları Hepatit B, Hepatit C, AIDS, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi kan ve kan mahsulleri ile berişen hastalıklar; grip, SALLA, MERS, Cov gibi solunum yolu ile berişen hastalıklar doğrultusundan tehlike altında bulunmakta.
– Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile rehabilitasyon edilen hastanın kanı sağlık çalışanına berişme olasılığı yüzde 30 ortamında.
– Belirgin bir vakit boyunca mutasyonlu gece nöbetleri ile çalışan kadın sağlık personelinde tip 2 diyabet büyüme tehlikeyi orta derecede çoğalmakta.
– Akşam ve gece vardiyalarında çalışan sağlık çalışanlarının, gündüz vardiyalarında çalışanlara göre iş kazaları ve sakatlık seviyeyi açısından belirgin derecede daha fazla tehlike altında.
– Akşam ve gece nöbetlerinde hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan hemşirelerin bu vardiyalarda şiddet ile baş edemediği ve daha fazla fiziksel zarar aldığı tespit etilmiştir.
– 4.5 sene veya daha uzun müddetle ya da haftada vasati üç gece nöbeti ile çalışan sağlık personeli kadınlarda meme kanseri belirgin olarak daha yüksek olduğu, ayrıca ilk gebeliğinden evvel gece nöbetleri ile çalışmaya başlayan kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.